Română | Italiano
AcasăŞtiri201424 Noiembrie: Invitaţie: Sărbătoarea Naţională a României la Bolzano
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10863.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10863.jpg

Ştiri

Invitaţie: Sărbătoarea Naţională a României la Bolzano

Invitaţie: Sărbătoarea Naţională a României la Bolzano

Duminică, 30 Noiembrie, cu o zi înainte de data oficială, Comunitatea română din Bolzano (cea mai numeroasă din oraş), va sărbători Ziua Naţională a României. Aniversarea aminteşte ziua de 1 Decembrie 1918, când procesul de eliberare faţă de Imperiul Otoman, care începuse în secolul al XIX-lea odată cu stabilirea Regatului României, ajunge la împlinirea sa definitivă prin unirea Transilvaniei, ultimul pământ românesc care lipsea pentru constituirea României Mari, după ce în luna Martie a anului 1918 Basarabia şi în luna Noiembrie 1918 Bucovina, provinciile istorice româneşti au aderat la Regatul României. Pe Câmpia libertăţii de la Alba-Iulia, în faţa a mai mult de 100 000 de oameni, care repprezentau toate provinciile româneşti, cu mare entuziasm s-a înfăputuit în acea zi naşterea României moderne. Este o dată sfântă pentru toţi românii, nu numai de acasă, ci, de asemenea, din Italia şi din lume, datorită comunităţilor de imigranţi.
Evenimentul va avea loc la Bolzano în sala multifuncţională a Institutului Superior "Galileo Galilei" în via Guncina 2B ,Duminică 30 Noiembrie începând cu ora 16.00. Va fi o oportunitate pentru românii din oraş să-şi exprime mândria lor naţională şi să reitereze sensul de apartenenţă la naţiunea lor de origine.
După momentele oficiale, cu intonarea Imnului naţional ["Deşteaptă-te române"n.d.tr.] şi reevocarea de către Consulul general din Milano George Bologan şi Maurizio Passerotti, Consulul onorific pentru Tirolul de Sud, comunitatea românească va avea posibilitate să execute o suită de cântece şi dansuri din ţara lor, cu grupuri folclorice şi cântăreţi locali şi cu participarea extraordinară a lui Ştefan Hruşcă, unul dintre cei mai populari şi de succes cântăreţi din România.
Urările de bun venit şi onorurile gazdei vor fi făcute de către Corul "Corpus Domini", sub conducerea doamnei Deborah Poli, care va da glas sentimentelor de primire şi de simpatie din partea locuitorilor din Bolzano, adresate vibrantei comunităţii de români din oraş.
Organizarea complexă a evenimentului este încredinţată Consulatului român din Tirolul de Sud şi părintelui Marius Visovan, parohul comunităţii greco-catolice române din Bolzano. Spectacolul va fi prezentat de către Lino Morabito.
Cele mai bune urări de la noi toţi pentru succesul serii în spiritul dialogului interetnic şi interconfesional.
Trad. p. Ioan Mărginean-Cociş
Prof. Luiggino Endrighi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.