Română | Italiano
AcasăŞtiri201429 Decembrie: Udine: Praznicul Întrupării Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos şi ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: „Cea mai frumoasă zi din vacanţa mea” » Titlu: 10844.jpg

Anul: 2018

Eveniment: „Cea mai frumoasă zi din vacanţa mea”

Titlu: 10844.jpg

Ştiri

Udine: Praznicul Întrupării Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos şi Sărbătoarea Naşterii Domnului

Udine: Praznicul Întrupării Fiului lui Dumnezeu Iisus Hristos şi Sărbătoarea Naşterii Domnului

Apropierea de Praznicul Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, cea de a doua “Persoană” a preasfintei Treimi, este evenimentul pentru care ne pregătim patruzeci de zile pentru a ne uimi de iubirea concretă a lui Dumnezeu pentru noi. Apelativul “iubitor de oameni - filantropos” se întâlneşte foarte des în sfintele slujbe şi în rugăciunile celor care fac parte din Biserică.
Tema centrală a praznicului este împlinirea profeţiilor prin venirea lui Dumnezeu în cadrul omenirii, ceea ce ne uneşte teologic cu parznicul mare al creştinismului “Sf. Înviere - Paştile”. În cadrul acestui mister al "Întrupării" sărbătorim şi "Naşterea Domnului" nostru Iisus Hristos, care atinge conotaţii ce de-a lungul secolelor au avut şi au diverse manifestări la diferite popoare şi în diferitele părţi ale globului. La noi românii, Crăciunul, cu numele său tradiţional, este strâns legat de iarnă, de multitudinea manifestărilor religioase, artistice sau teatrale care se transmit din generaţie în generaţie, de la sat până la oraş, însufleţind lumea modernă.
Cea mai puternică tradiţie de Craciun este “Colinda”, vestirea Neşterii Domnului, primind binecuvântare de la arhiereu sau de la preotul paroh, se începe umblatul din casă în casă pentru a fi părtaşi la evenimentul Ajunului şi al sfintei zile de Crăciun, care deschide inimile tuturor oamenilor de bunăvoie spre misterul venirii Mântuitorului în lume prin Maica Preasfântă Maria şi dreptul Iosif, o familie cu totul specială. Colinda este o pregătire extraordinară a sufletului şi a trupului spre dimensiunea cosmică în Hristos, spre o legătură teandrică între cer şi pământ unde “oamenii şi îngerii cântă împreună”.
Aici în străinătate, pe străzile pustii la ora 21, când italienii se află la “cenone di Natale” (marea cină de Crăciun), un grup de români s-a adunat în faţa palatului arhiepiscopal la invitaţia pr. Ioan, pentru a primi binecuvântarea arhierească de la P.S. Sa Mons. Andrea Bruno Mazzocato şi pentru a porni colinda Crăciunului 2014. Întâlnirea a fost emiţionantă ca în fiecare an, umplând coridoarele seculare ale imponentei clădiri, încărcată de istorie, cu glasurile colindatorilor de toate vârstele, cel mai mic fiind de puţin botezat la frageda vârstă de 2 luni. “Deschide nană uşile”, “Deschide uşa creştine”, “Aseară pe-nserate”, “Colo sus pe vremea aceea”, “Iată vin colindători” sunt numai câteva din colindele care ne-au umplut sufletele de bucurie şi anul acesta. P.S. Mons. Andrea Bruno, Arhiepiscopul şi Mitropolitul de Udine, ne-a invitat în capela sa unde am primit binecuvântarea arhierească din seara de Crăciun, apoi copiii au recitat versurile pe care le-au pregătit cu atâta gingăşie, după care au primit dulciuri şi cadouri, adunându-se în jurul Arhiepiscopului, care şi-a manifestat astfel paternitatea spirituală.
Colindatul a continuat pe la casele participanţilor cu voie bună şi bucurie în suflete, iar în ziua de praznic am participat cum se cuvine la Sf. Liturghie solemnă în biserica românească San Cristoforo, unde suntem din anul 2002, punct de referinţă pentru viaţa spirituală a românilor uniţi cu Roma din toată regiunea Friuli - Venezia Giulia.
p. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.