Română | Italiano
AcasăŞtiri201510 Februarie: Decretul de înfiinţare oficială a Parohiei Române Unite în cadrul Diecezei ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11575.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11575.jpg

Ştiri

Decretul de înfiinţare oficială a Parohiei Române Unite în cadrul Diecezei de Bologna

Decretul de înfiinţare oficială a Parohiei Române Unite în cadrul Diecezei de Bologna

Pentru Biserica Română Unită cu Roma din Italia, ziua de miercuri 4 Februarie a fost una istorică, o zi în care prezenţa Misiunilor româneşti pe teritoriul Italiei a cunoscut un nou pas al recunoaşterii oficiale şi al stabilităţii după o perioadă de activitate de mai bine de un deceniu de la deschiderea primei comunităţi, în afară de cele istorice, precum Parohia „Delle Coppelle” din Roma.
În “Sala Bedetti” din Palatul Arhiepiscopal, S. E. Card. Carlo Caffarra a semnat decretele de înfiinţare a două noi parohii personale pe baza dreptului canonic oriental (C.C.E.O.) şi a celui latin (C.I.C.) pentru credincioşii greco-catolici români şi ucrainieni.
Acest document oficial este recunoaşterea definitivă a unei prezenţe deja adânc înrădăcinate în dieceza din Bologna.
Cele două noi parohii vor avea o structură particulară, prevăzută de Codul Dreptului Canonic, deoarece nu vor fi legate de un anume teritoriu ca şi celelalte, ci îşi vor extinde asistenţa pastorală asupra tuturor credincioşilor români şi ucrainieni de rit bizantin, prezenţi în Dieceză, în colaborare cu parohiile teritoriale.
Vicarul general, Mons. Giovanni Silvagni, va vizita Duminică 15 Februarie cele două parohii şi le va conferi oficial numirea pastorală celor doi parohi, părintelui Marinel Mureşan (român) şi părintelui Andriy Zhyburskyy (ucrainean) care îşi desfăşoară misiunea de mulţi ani în slujba comunităţilor pentru care de acum înainte vor primi numirea pastorală.
Cele două noi parohii vor avea titlul bisericilor care de acum înainte vor deveni sedii parohiale: Sfânta Cruce pentru comunitatea română (Sanctuarul Cestello) şi Sfântul Arhanghel Mihail pentru comunitatea ucraineană (Biserica leproşilor). Providenţial sunt chiar două nume de hram foarte iubite şi în lumea orientală.
Credincioşii români din Bologna şi din zonă sunt recunoscători pentru acest gest de comuniune concretă din partea Biserici locale din Bologna. Se speră într-o tot mai bună cunoaştere reciprocă şi o descoperire a sacrificiului şi suferinţei pe care aceste Biserici martire din România şi Ucraina le-au trăit jumătate de secol pentru a nu-l trăda pe Hristos şi Evanghelia Sa.
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.