Română | Italiano
AcasăŞtiri201517 Februarie: Vizita pastorală al S.E. Mons. Lorenzo Leuzzi în Parohia Flaminia Euclide – ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11640.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11640.jpg

Ştiri

Vizita pastorală al S.E. Mons. Lorenzo Leuzzi în Parohia Flaminia Euclide – Roma Nord

Vizita pastorală al S.E. Mons. Lorenzo Leuzzi în Parohia Flaminia Euclide – Roma Nord

Duminică, 15 februarie, în comunitatea greco-catolică română de la Roma a fost multiplă sărbătoare. În afara slujbei obişnuite care, de data aceasta, a fost săvârşită de un sobor de preoţi: Pr. Serafim Vescan Iulian, Pr. Marcu Valentin, Pr. Simionca Dumitru şi d. Dan Pisuc, în frunte cu S.E. Mons. Lorenzo Leuzzi episcop auxiliar şi delegat pentru pastorala universitară şi sanitară din Roma, s-a sărbătorit Ziua de San Valentino şi ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, urmat de un spectacol tradiţional românesc. Răspunsul la sfinta liturghie a fost dat de corul de teologi români al Institutului ”Pio Romeno” din Roma.
Pr. Serafim a prezentat la început motivul sărbătorii, amintind că Unirea din 1859 este şi rezultatul românilor care s-au unit cu Roma la 1700 şi care au cultivat pe parcursul istoriei românilor unirea şi unitatea dintre români, care a culminat şi a realizat Marea Unire a Românilor din 1918. Fiind aproape de centrul Olimpic din Roma românii au fost comparaţi cu atleţii din jocurile olimpice, atingându-şi scopul victorios de Unire, fiind dispuşi spre sacrificiu şi martiriu.
Comuniune şi iubire. Acestea au fost elementele principale care i-au ghidat pe preoţi în rugăciuni. Din Sfânta Scriptură, s-a dat citire unor pasaje din Prima Epistolă către Corinteni (Cap. 9) şi din Evanghelia lui Matei (Cap. 25).
Slujba s-a ţinut în limbile italiană şi română. Un moment aparte l-a constituit mesajul Monseniorului Lorenzo Leuzzi. "Biserica nu aparţine unui popor anume, ci Biserica este un popor al unicului Dumnezeu. Avem, evident, diferite caracteristici culturale şi linguistice. Comunitatea românească de la Roma face parte din Biserica Catolică de la Roma, iar obligaţia credincioşilor din comunitate este să-L facă cunoscut pe Domnul Isus tuturor românilor din Roma".
Cum spuneam, iubirea a fost unul dintre motivele de sărbătoare, la final, S.E. Mons. Lorenzo a rostit o binecuvântare specială pentru cei căsătoriţi şi cei logodiţii. Sărbătorind şi pe Sf. Valentin patronul Parohiei unde se celebrează zilnic sfânta Liturghie, reînoim obiceiul sfântului Valentin de a oferi tinerilor logodiţi şi căsătoriţi o floare, ca simbol al frumuseţi, al iubirii şi bunei înţelegeri dintre oameni. De altfel, fiecare pereche a primit cadou un ghiveci de flori (s-au împărţit 40 de ghivece cu flori), ca simbol al iubirii dintre ei, iubire care trebuie să radieze în jurul lor.
După săvârşirea serviciului religios, a avut loc un moment cultural-artistic, desfăşurat în sala de concerte a clădirii din comunitatea Fiicelor Maicii Domnului a Milostivirii Sf. Maria Giuseppa Rosello, fiind prezente superioara Sr. Gianpaola şi Sr. Sara, profesoară de religie. Pe scenă a urcat toată România, pentru că artiştii, mare parte dintre ei amatori, au îmbrăcat costume populare din toate regiunile ţării. La manifestare au participat şi fraţi ai noştri de peste Prut, Ansamblul de Cântece si Jocuri Populare "Arţăraşul", din Republica Moldova.
În aplauzele audienţei, s-au cântat cântece istorice, s-au recitat poezii si s-au desfăşurat scenete. După spectacol, în incinta Institutului, s-a cântat şi jucat Hora Unirii
La final, în sala de recepţie a avut loc o agapă fraternă cu produse tradiţionale, la care a fost invitată să participe toată lumea, aproximativ 150 de persoane. Voia bună s-a făcut din nou simţită în mica dar frumoasa familie care se regăseşte în cadrul comunităţii de creştini greco-catolici de la Roma.
Petre Cojocaru

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.