Română | Italiano
AcasăŞtiri201518 Februarie: Pr. protopop Marinel Mureşan numit paroh al parohiei personale "Sfȃnta ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord » Titlu: 11653.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord

Titlu: 11653.jpg

Ştiri

Pr. protopop Marinel Mureşan numit paroh al parohiei personale "Sfȃnta Cruce a Romȃnilor" din Arhidieceza de Bologna

Pr. protopop Marinel Mureşan numit paroh al parohiei personale "Sfȃnta Cruce a Romȃnilor" din Arhidieceza de Bologna

Duminică 15 februarie Vicarul general, Mons. Giovanni Silvagni l-a instalat în mod oficial pe pr. Marinel Mureşan ca paroh al parohiei Sfȃnta Cruce a Romȃnilor din Bologna. Comunitatea din Bologna a fost ȋnfiinţată de părintele Marinel în anul 2003, iar din 2003 pȋnă ȋn 2008 comunitatea a fost păstorită de pr. Daniel Bertean. Din 2008 pr. Marinel este din nou în fruntea comunităţii din Bologna.
Vicarul General al Arhidiecezei de Bologna a fost întȃmpinat ȋn faţa bisericii de pr. Marinel, Mons. Andrea Caniato, Mons. Romano Marsigli şi de un grup de credincioşi îmbracaţi în costume populare. I s-a oferit tradiţionala pȃine şi sare după care ȋn procesiune s-a intrat ȋn biserică ȋn timp ce corul cȃnta Sfinte Dumnezeule. În biserică a fost ȋntȃmpinat de un numeros grup de copii cu flori în mȃnă.
După salutul vicarului general a urmat prezentarea parohului iar Mons. Andrea Caniato a citit decretul de numire a pr. Marinel Mureşan dat de cardinalul Carlo Caffara. La terminarea citirii decretului tot poporul a răspuns: Axios! (Vrednic este)
Parohul cu mȃna pe Evanghelie a rostit ȋn mod solemn Profesiunea de Credinţă după care a semnat pe altar jurămȃntul de credinţă. Mons. Giovanni Silvagni i-a dăruit pr. Marinel patrafirul aurit pe care-l poartă doar preoţii care au titlul de paroh de Bologna exclamȃnd: Vrednic este! Rugăciunii de binecuvȃntare i-a urmat binecuvȃntarea credincioşilor cu apă sfintită de către părintele paroh.
În cuvȃntul său Mons. Silvagni a subliniat importanţa acestei numiri, fiind prima în Europa, numire care face cinste Bisericii Greco-Catolice romȃne, credincioşilor romȃni din Bologna şi nu în ultimul rȃnd părintelui Marinel pentru activitatea sa pastorală. Pe de altă parte, arată preţuirea Arhidiecezei de Bologna şi a cardinalului Carlo Caffara faţă de istoria bisericii greco-catolice, faţă de cardinalul Alexandru Todea pe care l-a cunoscut personal şi faţă de ierarhii actuali ai bisericii noastre.
Pr. Marinel a transmis salutările P.S. Virgil card. Carlo Caffara şi ȋntregii biserici din Bologna. Ca semn de mulţumire pr. Marinel a dăruit din partea comunităţii o cruce de binecuvȃntare Mons. Silvagni iar Mons. Romano Marsigli o icoană cu Sfȃnta Familie ca semn de preţuire pentru modul în care comunitatea romană a fost şi este primită de către dumnealui si comunitatea italiană pe care o păstoreşte.
Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de pr. Marinel ȋmpreună cu Mons. Andrea Caniato. În cuvȃntul de învăţătură pe lȃngă explicarea semnificaţiei Evangheliei Înfricoşatoarei Judecăţi, Mons. Andrea a explicat diferenţa dintre statutul comunităţii şi a pr. Marinel ȋnainte de decretul ȋnfiinţării parohiei şi după.
Sărbătoarea s-a ȋncheiat cu o agapă frăţească.
Petru Martinas

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.