Română | Italiano
AcasăŞtiri201511 Aprilie: Numărul de Paşti al revistei “Foaia parohială” a comunităţii ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral » Titlu: 10936.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral

Titlu: 10936.jpg

Ştiri

Numărul de Paşti al revistei “Foaia parohială” a comunităţii româneşti din Padova

Numărul de Paşti al revistei “Foaia parohială” a comunităţii româneşti din Padova

În luna aprilie 2015, a apărut nr. 16/an V al revistei “Foaia parohială”, revistă a comunităţii româneşti greco-catolice din Padova.
Publicaţia începe cu scrisoarea pastorală pentru Sf. Paşti a PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea Mare, responsabil cu pastoraţia emigranţilor. Preasfinţia Sa Virgil face o interesantă meditaţie asupra rolului pe care crucea îl joacă în viaţa fiecăruia dintre noi. “Crucea ne ajută să vedem cu toată limpezimea ‘cine’ suntem şi ‘ce’ putem deveni dacă îl iubim şi îl cinstim pe Tatăl nostru”. De asemenea, episcopul afirmă cu tărie că “ceasul Domnului este ceasul omului! Aşa încât crucea rămâne, pentru fiecare, ceasul după care trebuie să urcăm prin viaţă”. La lumina Sf. Paşti, Preasfinţitul ne adresează tuturor, îndeosebi nouă, românilor aflaţi peste hotare, cuvinte calde şi vibrante: “Celor care sunt departe de casă, prin Europa şi prin lumea largă, doresc să le spun că ei sunt rănile deschise ale Domnului în trupul familiilor lor, în trupul Bisericii şi în trupul ţării. Fiţi tari şi demni în acelaşi Domn Înviat din morţi, pentru că El este cel care vă ajută să purtaţi aceste răni mântuitoare”.
Al doilea în ordine, este articolul lui Cristian Bădiliţă “Unificarea datei Paştilor: o chestiune de normalitate şi bun simţ”. Bădiliţă reia aici istoricul modului de stabilire a datei Paştilor, specificând toate orientările (asiatică şi/sau alexandrină) care au precedat decizia de la Conciliul de la Niceea în vederea fixării normei datei Praznicului. De asemenea, acesta explică de ce românii ortodocşi au adoptat doar parţial calendarul gregorian (adoptare care influenţează data Paştilor), individualizează reducţionisme istorice şi aduce o propunere în vederea unificării.
La secţiunea “Literatură”, din acest număr, revista începe publicarea memoriilor pastorale ale preotului şi filosofului greco-catolic Ioan Miclea. Plin de haz şi de talent, Pr. Miclea relatează evenimente din timpul primei parohii în care a fost numit, imediat după hirotonirea sa întru preot.
Secţiunea “Din viaţa comunităţii” aminteşte câteva momente semnificative pe care românii din Padova le-au trăit împreună înainte şi în timpul Poastului Mare. Fireşte că nu lipseşte programul slujbelor din Triduul Pascal, precum şi urările de Paşti din partea preoţilor şi a subdiaconilor comunităţii.
Ultima secţiune este cea a programării pelerinajelor mariane pe care comunitatea le va întreprinde în fiecare duminică a lunii mai, după Sf. Liturghii, pe la sanctuare mariane din zona Padovei.
          
P. Cristian Sabău

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.