Română | Italiano
AcasăŞtiri20101 Decembrie: Ziua Naţională a României la Ostiglia (MN)
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Concert de colinde şi Ziua Naţională a României în Parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord » Titlu: 11073.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Concert de colinde şi Ziua Naţională a României în Parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord

Titlu: 11073.jpg

Ştiri

Ziua Naţională a României la Ostiglia (MN)

Ziua Naţională a României la Ostiglia (MN)

La iniţiativa părintelui Andrei Meseşan şi a Consiliului parohial, pentru a doua oară de când a luat fiinţă, parohia greco-catolică Naşterea Maicii Domnului din Ostiglia a organizat sărbătoarea Zilei Naţionale a României.
Pe 28 noiembrie, în ciuda ploii şi a frigului, un număr important de membri ai comunităţii româneşti din Ostiglia şi din împrejurimi s-au reunit, unii venind de la distanţe considerabile, pentru a sărbători, şi în acest an, împreună, Ziua Naţională a României, eveniment care a început cu slujba religioasă, moment de mare trăire spirituală pentru cei prezenţi, oficiată de părintele Andrei Meseşan, la biserica parohială din Ostiglia.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost sfinţite două icoane, Sf. Ierarh Nicolae şi Ioan Gură de Aur; s-a făcut rugăciune specială pentru martirii neamului românesc, iar corul a dăruit celor prezenţi o altă surpriză plăcută - colinde româneşti.
După slujba religioasă a urmat sărbătorirea laică a Zilei Naţionale a României şi prânzul românesc, în sala din cadrul spaţiului Expo din Ostiglia, pusă la dispoziţie cu generozitate de conducerea primăriei.
În deschidere prof. Bucsai Ioana a vorbit celor prezenţi despre importanţa zilei de 1 decembrie, despre actul de voinţă a poporului român care, printr-o determinare nemaiîntâlnită, a anunţat lumii hotărârea de a se uni într-un singur stat, indiferent de dorinţa marilor puteri şi dincolo de tratatele şi înţelegerile încheiate de acestea din urmă, pe parcursul anului 1918 care ar fi dus, practic, la desfiinţarea României.
S-a subliniat faptul că încă din 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât unirea Basarabiei cu România, că 28 noiembrie 1918 este data la care Consiliul Naţional Român din Bucovina proclama cu mare însufleţire, la Cernăuţi, unirea Bucovinei cu România iar Proclamaţia de la 1Decembrie prin care s-a decis în unanimitate unirea Transilvaniei ,Banatului, Crişanei şi a Maramureşului cu România, a constituit definitivarea procesului de unificare a provinciilor istorice româneşti, act consfinţit la 11 decembrie 1918 prin „decretul de sancţionare a Unirii” emis de regele Ferdinand, acest document constituind actul de naştere a României unitare moderne.
Sărbătoarea a continuat cu intonarea imnului ”Deşteaptă-te române” de către toti cei prezenţi, cântece patriotice, muzică populară şi uşoară românească, oferite de o formatie de solişti vocali şi instrumentali: Oroş Nicolae- Ardeleanul, Şchiopu Alex-Munteanul, Bălan Ionel–Moldoveanul, Bălteanu Emil-Dobrogeanul care şi-au pus talentul, în mod voluntar, în slujba comunităţii.
Din partea Primăriei din Ostiglia, care a sprijinit realizarea acestui proiect, au participat şi au luat cuvântul d-na Viviana Malavasi - asesor politicii sociale şi d-na Ilaria Reggiani - asesor cultural.
Masa tradiţională îmbelşugată, o adevărată paradă a bucatelor româneşti, a fost asigurată de toţi participanţii la eveniment, fiecare aducând cu sine preparate culinare alese, care au dovedit încă o dată priceperea româncelor în această artă.
Pentru noi, care suntem departe de ţară, acest eveniment, sărbătorit pe teritoriul ospitalier al Italiei, are o semnificaţie aparte, o trăire emoţională intensă, mai ales că, asemeni zilei de 1 Decembrie 1918, ne-am întâlnit români din toate colţurile tării, am sărbătorit, am cântat imnul şi cântece dragi sufletului nostru şi am încins tradiţionala horă împreună.
La mulţi ani România, la mulţi ani tuturor românilor oriunde s-ar afla!
Prof. Ioana Bucsai

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.