Română | Italiano
AcasăŞtiri201516 Aprilie: Slujba Învierii în parohia Flaminia-Euclide - Roma Nord
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11629.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11629.jpg

Ştiri

Slujba Învierii în parohia Flaminia-Euclide - Roma Nord

Data praznicului sfintelor Paşti, care uneşte deopotrivă popoarele din Orient şi din Occident a fost aceeaşi în anii 2010, 2011, 2014 şi va fi aceeaşi în anii următori 2017 şi 2025.
Două evenimente mari din istorie sunt Naşterea Domnului (Crăciunul) şi Sf. Paşti (Învierea Domnului).
Ajunul Învierii a început pe 11 Aprilie la ora 24.00, cu tradiţionala chemare "Veniţi de luaţi lumină", cu citirea Sfintei Evanghelii şi cântări ale Învierii în faţa bisericii, urmate de procesiunea în jurul bisericii. Momentul cel mai relevant a fost cel din faţa porţilor bisericii, când preotul bate de trei ori cu sf. Cruce pentru a cere deschiderea porţile, intonând psalmul 23:
"Deschideţi porţile voastre, şi vă ridicaţi Porţi Veşnice ca să intre Împăratul Măririi !”
Slujba Învierii a fost celebrată de către părintele Serafim Veşcan Iulian împreună cu padre Valentino Marco. Raspunsurile la strană au fost date de către studentul teolog Emanuel Găvrilaş de la Colegiul Pio Romeno, însoţit de corul parohial.
Anul acesta Parohia noastra Roma Nord a fost onorată de prezenţa Mons. Pierpaolo Felicolo, Directorul biroului Migrantes din Roma şi Lazio.
În predica sa, Mons. Pierpaolo a mulţumit părintelui Serafim pentru invitaţie şi pentru că a fost părtaş la slujba comunitară a popoarelor de tradiţie orientală (români, ucrainieni etc).
Pr. Serafim a citit Scrisoarea pastorală de Paşti a P.S. Virgil Bercea de Oradea, responsabil cu diaspora.
Slujba solemnă s-a încheiat cu binecuvântarea mâncărurilor de Paşti, dar al credincioşilor, care provin din diferitele zone ale României.
Parohul i-a îndemnat pe toţi să ducă Lumina în casele lor şi să o ţină mereu aprinsă în sufletele lor, cu "Vestea cea bună", că moartea a fost învinsă prin Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, cu semnificaţia că şi noi într-o zi vom învia. Iisus ne-a promis că va rămâne cu noi până la sfârşitul veacurilor.
La terminarea slujbei din biserica Sf. Valentin din Roma, un mic grup de credincioşi cu pr. Serafim, s-au dus la Riano, un orăşel la mică distanţă de Roma, pentru a celebra aceeaşi sfăntă slujbă cu Liturghia de Paşti pentru comunitatea românească din zonă între orele 07.00 şi 09.30, după obiceiul din fiecare an.
S-a împlinit un an de la prima slujbă liturgică de Sf. Paşti celebrată la Sacrofano, localitate îngrijită spiritual de câţiva ani de pr. Serafim, care a făcut şi binecuvântarea caselor împreună cu noul paroh Alin Bolduţ, prezentat comunităţii, pentru a da un impuls nou parohiei din Sacrofano.
Duminica 12 Aprilie, la parohia Flaminia-Euclide din Roma, la ora 10.00 sf. Liturghie a fost celebrată de pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno, iar doi studenţi au adus intonat, în cinstea praznicului şi spre bucuria credincioşilor, cântări tradiţionale de Paşti.
Ziua Învierii s-a încheiat cu urărea adresată tuturor că Hristos înviat din morţi, să dăruiască viaţă de lumină, de har, pace si bunăstare.
Hristos a înviat!
Adevărat a înviat!
P. Vescam Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.