Română | Italiano
AcasăŞtiri201521 Aprilie: Sărbătoarea Hramului Parohiei din Cesena
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11619.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11619.jpg

Ştiri

Sărbătoarea Hramului Parohiei din Cesena

Sărbătoarea Hramului Parohiei din Cesena

Hristos a Înviat!
”Ziua Învierii! Şi să ne luminăm cu prăznuirea şi unul pe altul să ne îmbrăţişăm…să iertăm toate pentru Înviere!”
După o slujbă atât de intensă în rugăciune, cu o Sfântă Liturghie şi cu toată luminata alcătuire a slujbei Aghiasmei va fi greu să mai adăugăm ceva în cuvânt omenesc. Mai ales că prăznuirea de astăzi – 10 ani de aniversare al Parohiei ”Izvorul Tămăduirii” Cesena – urmează unei săptămâni întregi de rodire în lumină a Bisericii, pe deplin meritat numită Săptămâna Luminată. Săptămâna Învierii, Săptămâna de sărbătorire a Învierii, pentru că Sfintele Paşti se sărbătoresc spiritual o săptămână întreagă, se numeşte ”Săptămâna Luminată” pentru că este luminată de Învierea Mântuitorului nostru Isus Hristos. Toată credinţa noastră stă sub lumina Învierii.
Învierea Mântuitorului nostru Isus Hristos dă valoare tuturor celor ce s-au petrecut înainte şi tuturor celor ce au urmat. De aceea este o lumină care învăluie şi care pune în evidenţă ceea ce nu am fi cunoscut şi ceea ce nu ar fi fost de fapt, dacă nu era această Înviere a Domnului nostru.
În tot timpul Postului Paştilor la Liturghia Darurilor mai înainte Sfinţite, preotul, cu lumânarea în mână, zice: ”Lumina lui Hristos, luminează tuturor!” ca un fel de înainte-vestire a ceea ce se va întâmpla la Paşti. La Înviere preotul dând lumină din lumânarea aprinsă pentru credincioşii care sunt de faţă spune: ”Veniţi de luaţi lumină!”. Şi apoi, la sfintele slujbe de Paşti din toată Săptămâna Luminată se pomeneşte mereu despre lumină şi se zice, de pildă: ”Acum toate de lumină s-au umplut; şi cerul, şi pământul; şi cele de dedesubt. Deci, să prăznuiască toată făptura Învierea lui Hristos, întru care s-a întărit”, aşa că bine s-a zis că Săptămâna Luminată este Raiul anului bisericesc, este o înainte trăire a vieţii celei de dincolo de lumea aceasta, a vieţii cu Hristos, a vieţii celei din Rai.
Izvorul Tămăduirii este un praznic al Maicii Domnului aşezat de Biserică în Vinerea din Săptămâna Luminată amintind de una din minunile Maicii Domnului – vindecarea unui orb după ce şi-a udat faţa cu apa unui izvor. Am avut ocazia la sărbătoarea Hramului Parohiei din Cesena să înţelegem, luminaţi de Spiritul Sfânt, că Maica Domnului este ”izvor din care curge toată bunătatea şi mulţimea de tămăduiri, izvorând din belşug faceri de bine tuturor celor ce au nevoie de întărirea sufletelor şi de sănătatea trupului prin apa harului”. Astfel, prăznuind Biserica şi Maica, am căpătat, o dată în plus, bucuria sorbirii din Izvorul Tămăduirilor. Nu-i boală adusă la Hristos care să nu se întoarcă vindecată, anulată, omorâtă de puterea lui Hristos, Dătătorul Tămăduirilor. Aşadar, trebuie ”să cerem în rugăciunile noastre în special vindecarea spirituală, sufletească” după cum atât de frumos ne-a îndemnat în predica sa părintele Ioan Pop, coordonator naţional pentru misiunea pastorală a imigranţilor greco-catolici români din Italia.
La Dumnezeiasca Liturghie a participat Episcopul Diocezei de Cesena-Sarsina Pss. Douglas Regattieri şi au concelebrat Abba Orfeo – stareţul Mănăstirii ”Piccola Famiglia della Resurrezione” Valle Ripa (Cesena), don Agostino Galassi de la Parohia ”Sf. Bartolomeu” din Cesena, diaconul Toni Salvatore de la Parohia Gatteo Mare, pr. Augustin Horea Costinaş de la parohia ”Sf. Gheorghe” din Faenza şi pr. Tiberiu Septimiu Sîrbu de la parohia ”Adormirea Maicii Domnului” din Imola.
La sfârşitul Liturghiei s-a sfinţit Aghiasma mică şi s-a făcut sfinţirea credincioşilor.
Să alergăm deci la Maica Domnului – Izvor de Tămăduire, al apei celei vii, Ceea Ce a izvorât pe Hristos, apa cea de mântuire pentru toţi credincioşii.
P. Mihai David

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.