Română | Italiano
AcasăŞtiri201523 Aprilie: Întâlnirea operatorilor Migrantes din Nord-Estul Italiei
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 10991.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 10991.jpg

Ştiri

Întâlnirea operatorilor Migrantes din Nord-Estul Italiei

Întâlnirea operatorilor Migrantes din Nord-Estul Italiei

Pe data de 22 aprilie 2015, în incinta centrului pastoral „Card. Urbani” din localitatea Zelarino (Veneţia), s-a desfăşurat întâlnirea operatorilor Migrantes din Nord-Estul Italiei. Sub motto-ul „Împreună în «Biserica ce iese»”, preoţi, călugări şi călugăriţe care lucrează cu comunităţi de etnici în zona Triveneto, împreună cu directorii birourilor Migrantes ale diecezelor din această parte a Italiei, s-au reunit pentru o zi de studiu şi de reflecţie. Întâlnirea a fost prezidată de către E.S. Luigi Bressan, arhiepiscop de Trento, delegatul Conferinţei episcopale Triveneto pentru probleme de migraţie.
Ziua a început cu o conferinţă prezentată de către sociologul prof. Enzo Pace. Pornind de la imaginea aristoteliană a broaştei ţestoase care, în ciuda faptului că se mişcă încet, nu poate fi ajunsă din urmă de către agerul Ahile, prof. Pace a subliniat faptul că tabloul emigraţiei în Italia se schimbă lent, însă radical. Începând din anul 2000, prezenţa străinilor în Peninsulă a căpătat conotaţii sociale, economicce, religioase şi logistice imposibil de ignorat.
Arhiepiscopul Bressan a vorbit mai apoi despre cele 5 puncte esenţiale pe care Biserica italiană şi le propune ca program pentru următorii ani, şi care vor fi aprofundate în al 5-lea Conveniu eclezial naţional ce se va desfăşura la Florenţa, în toamna lui 2015: a ieşi, a propovădui, a locui, a educa, a transfigura. Aceste verbe imperative au constituit punctul de plecare pentru grupurile de discuţii care mai apoi s-au constituit, şi care au dezbătut sub coordonarea unui director Migrantes diecezan.
După prânzul luat împreună, a urmat împărtăşirea în plen a discuţiilor pe grupuri. S-a dat citire câtorva linii de perspectivă trasate de către directorul general al Migrantes, Mons. Gian Carlo Perego, absent datorită unei călătorii în România. Nu s-au lăsat aşteptate sublinieri şi întrebări, menite să conducă spre o mai bună înţelegere reciprocă şi spre o funcţionare cu adevărat rodnică a pastoraţiei emigranţilor.
P. Cristian Sabău

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.