Română | Italiano
AcasăŞtiri20154 Mai: Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la mănăstirea Praglia
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11620.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11620.jpg

Ştiri

Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la mănăstirea Praglia

Pelerinajul greco-catolicilor din Padova la mănăstirea Praglia

Am intrat în luna mai, dedicată Sf. Fecioare Maria. Urmând o tradiţie deja consolidată în sânul comunităţii greco-catolice din Padova, preoţii au planificat ca, în fiecare duminică după Sf. Liturghie, să se meargă într-un mic pelerinaj la câte un sanctuar ori loc cu încărcătură spirituală mariană de pe cuprinsul diecezei de Padova. Cea dintâi dintre aceste ieşiri a avut loc duminică, 3 mai 2015, la mănăstirea benedictină PRAGLIA.
Programul nostru de pelerinaj a început cu un moment de rugăciune alături de călugării benedictini; mai precis, am participat la rugăciunea Orei a VI-a, în reculegerea profundă creată de către cântul gregorian. Invocaţia lui Mihai Eminescu “Rugămu-ne îndurărilor”, -aleasă ca rugăciune proprie pentru pelerinajele acestui an-, a fost recitată de către grupul de pelerini stând cu faţa spre frumoasa pictură a Fecioarei ce se înalţă la cer, operă a maestrului Tiziano. Mai apoi, ipodiaconul Marius Pacală, care locuieşte de doi ani în acest loc impresionant, ne-a ghidat în incinta mănăstirii, unde am putut vedea atât fresce, tablouri şi opere de artă valoroase, cât şi locurile vieţii comunitare şi ale activităţii călugărilor. Marius ne-a explicat că Mănăstirea a fost fondată în sec. al IX-lea, fiind dedicată Adormirii şi Înălţării Maicii Domnului la cer. În prezent, Praglia are o obşte monahală înfloritoare (cea mai mare din Italia!), în ciuda istoriei sale zbuciumate, marcate de două supresiuni succesive (a împăratului Napoleon şi, respectiv, a Statului italian), de jafuri şi de înstrăinări.
Am vizitat, de asemenea, cele 2 biblioteci (cea privată –monumentală, precum şi cea publică), care deţin un număr impresionant de cărţi. Ni s-au prezentat locurile în care călugării îşi desfăşoară activitatea după regula lor “Ora et labora”, adică "ROAGĂ-TE ŞI MUNCEŞTE", şi anume cele patru claustruri (curţi) interioare, sălile de mese, atelierul pentru restaurarea cărţilor vechi, farmacia, plafarul, câmpurile de vii şi de măslini, grădina de plante medicinale. Pe unele le-am vizitat, despre altele, în schimb, ni s-a relatat.
Nu a lipsit, desigur, prânzul împreună, în cadrul căruia l-am sărbătorit pe ipodiaconul Marius, gazda noastră, care în urmă cu doar două zile, a mai adăugat vieţii sale încă un an. Au trecut să salute grupul de români abatele Norberto Villa, precum şi alţi călugări.
La sfârşitul acestei vizite, fiecare a putut să achiziţioneze diferite produse pe care calugării le produc şi le pun în vânzare pentru vizitatori.
Florica Filimon

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.