Română | Italiano
AcasăŞtiri20156 Mai: Parohia Roma Nord în pelerinaj la Sfânta Rita din Cascia
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Sărbătoarea României Mari în Romagna » Titlu: 11066.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Sărbătoarea României Mari în Romagna

Titlu: 11066.jpg

Ştiri

Parohia Roma Nord în pelerinaj la Sfânta Rita din Cascia

Parohia Roma Nord în pelerinaj la Sfânta Rita din Cascia

Duminică 26 aprilie 2015, comunitatea română Greco-Catolică a parohiei Roma Nord îndrumată de către părintele Serafim Vescan Iulian au avut deosebita plăcere şi onoare de a pleca în pelerinaj la Sfânta Rita din Cascia.
Ne-am întâlnit dis de dimineaţă pentru a participa mai întâi la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de părintele nostru în cadrul parohiei Roma Nord. În jurul orei 10 ne-am îndreptat paşii către autocarul ce ne aştepta să plecăm spre Cascia. În timpul călătoriei s-au spus rugăciuni şi s-au cântat cântece religioase, dar s-a făcut şi o prezentare a locului spre care ne îndreptăm iar părintele Serafim ne-a povestit şi viaţa Sfintei Rita.
Cascia este un orăşel cu parfum medieval, înşirat pe culmea unui munte. Străduţe înguste şi complet pustii, case foarte vechi, porţi sculptate alambicat, un decor care ne transporta în alt veac... Majoritatea caselor au la parter prăvălioare cu suveniruri, iar drumul este pavat cu dale în spic...
Ajunşi la uşa mănăstirii, aşteptam în taină călugărul să ne deschidă. Intram, iar el ne vorbeşte despre viaţa Sfintei Rita, cea care a fost atât de încercată în viaţa de familie. Aceasta a fost şi este un model al mamelor şi şotiilor creştine, fiind considerată şi patroana a cauzelor imposibile.
Mănăstirea a fost ctitorită în anul 1220; este locul unde Sfânta Rita a petrecut 40 de ani din viaţă şi unde a trecut la Domnul la vârsta de 76 de ani (se spune ca în clipa aceea clopotele au sunat singure). Tot aici, între zidurile vechi de 800 de ani se află şi Crucifixul pictat de pe care Isus i-a vorbit Sfintei înzestrând-o cu darul stigmatului de pe frunte, în vinerea mare a anului 1442. Aici se păstrează şi inelul de cununie al Sfintei precum şi un rozariu care i-a aparţinut. Părăsim mănăstirea şi intrăm în Bazilică, locul ce adăposteşte trupul Sfintei Rita într-o raclă de cristal.
Am vizitat şi Bazilica Inferioară, care adăposteşte câteva relicve de seamă. Cea mai importantă dintre ele este miracolul Euharistic din Cascia. În anul 1330 un preot care ducea Sfânta Împărtăşanie unui bolnav a fost îndeajuns de neglijent şi lipsit de evlavie încât sa pună Ostia consacrată între paginile Breviarului sau. Ajuns la destinaţie acesta a văzut cum Ostia se transformase într-o pată de sânge. Speriat, preotul şi-a recunoscut vina înaintea fr. Simone Fidati din Cascia, preot călugăr augustinian, care l-a sfătuit să păstreze cu grija Breviarul. Acest fragment din pagina Breviarului se păstrează şi astăzi într-un relicvariu în Bazilica Inferioară.
Coborând uşor spre autocar, în drumul nostru fiecare dorea să-şi cumpere câte un mic suvenir pentru ei si pentru cei dragi. Astfel, am plecat, dar... părintele nostru mai avea o surpriză pentru noi, căci după numai puţin de 10 de minute, ne-am oprit la Roccaporena, spre a vizita locurile natale ale Sfintei, casa părintească şi locurile ei de rugăciune.
Repornim în drumul nostru spre Roma, cu o linişte sufletească şi cu pace în inimă, mulţumindu-i prin rugăciune Sfintei Rita pentru acest pelerinaj de o încărcătura spirituală deosebită dar şi părintelui nostru Serafim pentru călăuză şi îndrumare.
Domnul fie cu noi. Amin
Bianca Deliu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.