Română | Italiano
AcasăŞtiri201512 Mai: Pelerinajul greco-catolicilor români din Padova la Luvigliano
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Părintele Ioan Alexandru Pop doctor în drept canonic » Titlu: 11664.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Părintele Ioan Alexandru Pop doctor în drept canonic

Titlu: 11664.jpg

Ştiri

Pelerinajul greco-catolicilor români din Padova la Luvigliano

Pelerinajul greco-catolicilor români din Padova la Luvigliano

În fiecare an, dedicăm luna Mai Fecioarei Maria, aducând rugăciunea noastră înflăcărată şi plină de iubire către Ea şi organizând scurte pelerinaje. Duminică, 10 mai 2015, după Sfânta Liturghie, împreună cu un grup alcătuit din membri ai comunităţii româneşti greco-catolice din Padova, am plecat în pelerinaj la biserica din localitatea Luvigliano (provincia de Padova, pe dealurile Euganee), unde se află şi “Vila Episcopilor”, vechea reşedinţă de vacanţă a arhiereilor de Padova. Luvigliano se bucură de o poziţie de mare prestigiu în istoria religioasă a acestor locuri. Existenţa parohiei a fost consemnată în documente deja din 1077 şi, până astăzi, preotul paroh se bucură de un rang ecleziastic cu demnitate aparte, fiind Arhiprezbiter. Iniţial, biserica era construită acolo unde se înalţă astăzi “Vila Episcopilor”, dar a fost demolată complet în 1474 şi reconstruită pe locul în care se află şi în prezent. În interior, în lăcaşul dedicat Sf. Martin, am putut admira opere de artă şi felurite ornamente caracteristice stilului baroc.
Biserica adăposteşte o copie a grotei de la Lourdes, în care Fecioara Maria s-a arătat în 1858 Bernadetei Soubirous. Odată ajunşi în faţa Maicii Sfinte, am început ruga recitând Paraclisul Maicii Domnului. Părintele Cristian Sabău a ţinut o meditaţie frumoasă, care a adus bucurie în inimile noastre. A pornit de la rugăciunea “Rugămu-ne îndurărilor” a lui Mihai Eminescu (invocaţie ce însoţeşte pelerinajele noastre), oprindu-se asupra imaginii Mariei prin care ni se coboară multitudinea de îndurări ale lui Dumnezeu şi asupra prezenţei Ei ca “Luceafăr” ce în noapte, pe marea vieţii, vesteşte ivirea zorilor şi sfârşitul oricărei furtuni. Nu în ultimul rând, ne-a explicat sensul reprezentării Fecioarei de Lourdes cu ochii ridicaţi spre cer, aplicând aici versul eminescian: “privirea-Ţi adorată asupra-ne coboară”.
La încheiere, am ascultat o interpretare muzicală a “Rugăciunii” lui Eminescu (în interpretarea corului “Francisc Hubic” de la Oradea) şi am zăbovit în faţa Mariei, intonându-i cântece de laudă. Nu a lipsit nici momentul de fraternitate al prânzului, în care fiecare, după hrana sufletească, şi-a nutrit trupul, într-o atmosferă de prietenie şi de voie bună.
Daniela Dini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.