Română | Italiano
AcasăŞtiri20102 Decembrie: Întâlnirea Arhiepiscopului A. Mattiazzo cu preoţii care deservesc la Padova ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11695.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11695.jpg

Ştiri

Întâlnirea Arhiepiscopului A. Mattiazzo cu preoţii care deservesc la Padova credincioşi imigraţi

Întâlnirea Arhiepiscopului A. Mattiazzo cu preoţii care deservesc la Padova credincioşi imigraţi

Miercuri, 3 noiembrie 2010, la Casa Clerului din Padova, a avut loc un moment important din cadrul vizitei Arhiepiscopului Antonio Mattiazzo la comunităţile etnice din teritoriul pe care îl păstoreşte. Excelenţa Sa a reunit pe toţi preoţii şi respectiv, călugării şi călugăriţele care slujesc în grupurile etnice proprii, fiind aşadar reprezentate comunităţile: africană anglofonă, africană francofonă, latino-americană, filipineză, poloneză, românească de rit bizantin şi respectiv de rit latin, ucrainiană, precum şi cea din Sri Lanka.
Episcopul Mattiazzo a vorbit despre importanţa pe care o joacă în contextul actual pastoraţia imigranţilor. Înainte de toate, accentuând în cadrul Conciliului Vatican II ecleziologia comuniunii, întreaga Biserică Catolică găseşte în situaţia actuală, în care mii şi mii de persoane imigrează în căutarea unor surse de venit şi a unui trai mai decent, un moment propice pentru a-şi întrupa propriul crez. Însă această imigraţie reprezintă şi o continuă provocare, aşa cum o provocare constantă este reprezentată de către lumea care se schimbă încontinuu, schimbare căreia Biserica trebuie să-i răspundă printr-o pastoraţie adecvată. Orice credinţă în Dumnezeu trebuie neapărat să fie înculturată, afirmă cu tărie Arhiepiscopul Padovei, fiind un lucru absolut necesar ca, pentru numeroşii oameni care vin să trăiască la Padova, să existe preoţi din propria lor naţiune, care să le explice Evanghelia în limba lor şi să-i întărească cu ajutorul sfintelor sacramente. Preasfinţia Sa crede că astfel, Biserica retrăieşte experienţa Rusaliilor, care reuneşte în acelaşi Spirit oameni ce vorbesc limbi diferite, contrar experienţei Turnului Babel în care, oamenii au încercat să-şi facă un nume, provocând imperialismul unei limbi şi muşamalizând diferenţele constructive dintre ei.
Marele vis pe care Arhiepiscopul îl prospectează ar fi acesta: de vreme ce în societatea civilă există încă reticenţă şi neîncredere în acceptarea străinilor, Biserica din Padova, în urma acestei experienţe cu cei care vin din alte ţări şi alte culturi, să poată oferi un model de receptare şi integrare senină a acestora. În acest spirit, Preasfinţitul a încurajat pe fiecare preot care se ocupă cu pastoraţia propriilor conaţionali, să îşi pună în joc tot potenţialul de forţe şi de imaginaţie pentru a găsi modalităţi viabile şi actuale de a sluji poporul lui Dumnezeu aflat într-un context de imigrare.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, Arhiepiscopul a dorit să asculte pe rând pe fiecare din preoţii şi consacraţii prezenţi. Arătând că îi cunoaşte pe fiecare cu propriul nume, s-a interesat în general nu doar de situaţia pastorală, activitatea şi provocările la nivel de comunitate ale acestuia, cât şi de condiţiile efective ale vieţii personale ale fiecărui preot în parte şi de participarea lui la forme diecezane de formare permanentă.
Cei doi preoţi reprezentanţi ai comunităţii greco-catolice româneşti, au vorbit despre anumite greutăţi concrete, cât şi despre perspective de viitor. Astfel, pr. Aetius Pop a subliniat faptul că există riscul şubrezirii numerice a comunităţii, datorită faptului că tot mai mulţi români întâmpină greutăţi în găsirea sau păstrarea locului de muncă, motiv ce aduce de la sine greutăţi familiale, dacă nu şi perspectiva mutării în alte zone. De asemenea, pr. Aetius a amintit despre faptul că numeroşi conaţionali se adresează tocmai preoţilor pentru a găsi locuri de muncă, imperativ căruia Biserica nu îi poate face faţă. Pr. Cristian Sabău, la rândul său, a vorbit despre iniţiativa începerii unei cateheze în timpul Postului Crăciunului, ca un răspuns concret la îndemnurile primite în timpul vizitei pastorale din 31 octombrie.
Nu au lipsit sublinierile unor preoţi care, se regăsesc la Padova după ce au lucrat în slujba propriilor comunităţi etnice din alte ţări ori în alte dieceze din Italia, care apreciază că atenţia pe care o dedică Episcopia Padovei pastoraţiei imigranţilor este inedită, lăudabilă şi foarte bine structurată.
După aproape douăzeci de ani de vizită pastorală pe la fiecare din parohiile grupate în cele 40 de protopopiate ale Padovei, Excelenţa Sa va întâlni până la începutul lunii ianuarie 2011 toate comunităţile etnice naţionale.
Pr. Cristian Sabău

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.