Română | Italiano
AcasăŞtiri20152 Iunie: Greco-catolicii din Padova la Liturghia în cinstea Sf. Anton
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11719.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11719.jpg

Ştiri

Greco-catolicii din Padova la Liturghia în cinstea Sf. Anton

Greco-catolicii din Padova la Liturghia în cinstea Sf. Anton

Fiecare sărbătoare de 13 iunie, când Biserica Catolică îl prăznuieşte pe Sf. Anton de Padova, este pregătită în cele 13 zile premergătoare prin Liturghii şi devoţiuni deosebite. Purtând numele de „trezenă”, perioada aceasta prevede la Bazilica din Padova -în care se păstrează mormântul marelui făcător de minuni-, pelerinaje şi Liturghii foarte solemne. În 2015, prima zi a trezenei -31 mai- a fost inaugurată de o celebrare euharistică a tuturor comunităţilor etnice catolice din Padova. Sub prezidenţa părintelui Elia Ferro, directorul Migrantes din această Dieceză, s-au întâlnit reprezentanţi ai comunităţilor africană anglofonă, africană francofonă, filipineză, poloneză, românească de rit bizantin şi respectiv de rit latin, ucraineană, chineză, croată şi srilankeză, fiecare împreună cu preoţii lor. Pentru credincioşii greco-catolici români şi ucrainieni era praznicul Rusaliilor: coborârea Sf. Spirit nu a fost sărbătorită liturgic, ci faptic, prin adunarea-împreună a atâtor neamuri şi limbi reunite de dragostea faţă de acelaşi Sfânt Anton.
Liturghia a constituit o desfăşurare minunată de culori, de etnii, de costume naţionale şi de devoţiune către Sfântul Minunilor. Predica a fost ţinută de către pr. Aetius Pop, coordonatorul greco-catolicilor români din Padova. Fiind sărbătoarea Sfintei Treimi pentru ritul latin, părintele a vorbit despre misterul Dumnezeului întreit, sfârşind prin amintirea figurii lui Anton de Padova care, portughez fiind, a venit în acest oraş în calitate de străin, la fel ca şi credincioşii care în această zi umpleau bazilica.
Răspunsurile la Liturghie au fost date de către corul comunităţii africane anglofone, pe când la Împărtăşanie au cântat reprezentanţii comunităţii din Sri Lanka. La sfârşitul celebrării, pr. Claudiu Ianuş -coordonatorul comunităţii româneşti romano-catolice- a mulţumit tuturor pentru frumoasa şi numeroasa participare. Toţi preoţii concelebranţi au făcut o procesiune la mormântul Sf.Anton, iar pr. Elia Ferro i-a binecuvântat pe cei prezenţi cu un relicvar conţinând moaşte ale Sfântului sărbătorit.
Pr. Cristian Sabău

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.