Română | Italiano
AcasăŞtiri20158 Iunie: Udine. Românii în Catedrala la Sărbătoarea imigranţilor catolici
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11690.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11690.jpg

Ştiri

Udine. Românii în Catedrala la Sărbătoarea imigranţilor catolici

Udine. Românii în Catedrala la Sărbătoarea imigranţilor catolici

Duminică 7 Iunie 2015, la ora 10.00 în faţa catedralei din Udine, au ajuns credincioşii diferitor comunităţi care se află în dieceza din Udine, originari din cele peste 15 tări de pe toate continentele lumii.
Noi românii de la Misiunea românească “San Cristoforo” din piazza San Cristoforo, Udine centru, am participat şi anul acesta la această Sărbătoare dorită şi promovată foarte mult de Arhiepiscopul Mons. Andrea Bruno. După această a treia ediţie, această sărbătoare se va organiza în prima duminică a lunii iunie în fiecare an, în catedrală.
După Sf. Liturghie de la 10.30 în limba italiană cu lecturi, rugăciuni şi cântări în multe alte limbi ale popoarelor care au participat, sărbătoarea a continuat cu prânzul oferit de Arhiepiscop la cantina universităţii din via Tomadini, iar după amiază a avut loc un spectacol de câteva ore: cântece, dansuri, muzică şi proiectări video, fiecare grup a prezentat câte ceva în Aula 3 a Facultăţii de Economie din Via Tomadini nr. 30.
Nu este o sărbătoare pe care am inventat-o noi cu un scop umanitar oarecare, deşi nobil – a subliniat Mons. Andrea Bruno Mazzocato – Această sărbătoare a fost inventată de Iisus Christos la Cina cea de Taină. Nu suntem noi cei care alegem pe cine să invităm la sărbătoare, după criteriile noasre umane care exclud totdeauna pe careva. Este Iisus Cel are face invitaţia, atingând sufletul şi conştiinţa unei persoane prin Cuvântul Său, atrăgând-o la Sine, printr-o relaţie de iubire şi prin Botez, primind-o în deplina comuniune cu El, dăruindu-i Trupul şi Sângele Său în preasfânta Euharistie. Prin Spiritul Său cel Sfânt ajunge pe fiecare continent şi dă naştere unor noi creştini cărora le adresează invitaţia de a împărtăşi cu alţi fraţi în credinţă Pâinea vieţii şi Poptirul mântuirii”.
Noi am prezentat în cadrul spectacolului un video cu trei momente: primul a fost o parte din interviul Arhiepiscopului de Lugoj, Ioan Ploscaru, chiar după 1989, care după 15 ani de închisoare şi 40 de ani de persecuţie, mărturiseşte o împăcare sufletească, o ironie tipică sfinţilor şi o dragoste de Hristos care topaşte ura şi neînţelegerile dintre oameni.
Al doilea moment a fost o scurtă prezentare de fotografii frumoase din România şi de la ediţiile trecute ale acestei sărbători.
Am dorit să încheiem cu un video al maestrului Gheorghe Zamfir într-o spectaculoasă execuţie la nai cu orchestră a “Ciocârliei” româneşti.
Mulţumiri tuturor participanţilor şi ne dorim să fie deja de pe acum pentru anul viitor o sărbătoare care să intre la suflet şi să ocupe o duminică din timpul fiecărui credincios român din Friuli.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.