Română | Italiano
AcasăŞtiri201519 Iunie: Biserica greco-catolică din Villafranca de Verona important punct de ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10878.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10878.jpg

Ştiri

Biserica greco-catolică din Villafranca de Verona important punct de referinţă pentru români

Biserica greco-catolică din Villafranca de Verona important punct de referinţă pentru români

"Trei magazine alimentare, o scoală pomeridiană de limbă, un paroh, un consilier comunal şi un site web di ştiri. Comunitatea românească este cea mai numeroasă şi cea mai organizată la Vilafranca dintre comunităţile de străini. Cu cei 1.357 cetăţeni angajaţi prin fabrici, în agricultură, şoferi pe tir sau în familiile de italieni, comunitatea română este bine înrădăcinată în viaţa socială şi se bazează pe familii cu reşedinţa aici de mai bine de un deceniu….
Aproximativ o sută de persoane, în fiecare duminică, se adună în biserica "Della Disciplina", unde padre Dumitri Petrovan, slujeşte Sf. Liturghie catolică după ritul bizantin.
Petrovan, 42 de ani, din Maramureş, în Transilvania din munţii Carpaţi ("Dacia liberă, neocupată niciodată de romani", precizează cu mândrie), pe baza unui acord între bisericile catolice, italiană şi română, a fost trimis ca preot paroh pentru Comunitatea română din Villafranca, acum câţiva ani. Parohia Duom-ului îi dă Biserica "Della Disciplina" unde celebrează Sf. Liturghie în fiecare zi, aici venind români atât catolici, minoritari în România, cât şi ortodocşi. "Biserica este cea care uneşte", precizează, "în timpul săptămânii nu sunt multe persoane la slijbă, deoarece românii au venit aici pentu a lucra şi lipseşte faşa vârstei a treia. Duminica, în schimb, suntem mai mulţi". Parohia organizează pelerinaje la Padova, la Madonna della Corona şi la Torino. În fiecare an în luna noiembrie, la sărbătoarea tuturor sfinţilor, se organizează pelerinajul la Medjugorje. Există apoi o serie de activităţi culturale, Sărbătoarea Naţională a României, în fiecare zi de 1 Decembrie: "Mergem în procesiune de la biserică la castel", povesteşte p. Petrovan, "şi acolo sărbătorim. Biserica este un loc de regăsire, oamenii vorbesc de lucru şi de cine l-a pierdut. Aceasta este problema cea mai mare". Criza are efecte şi asupra acestor persoane: "Unele nu reuşesc să-şi plătească chiria, alţii nu reuşesc să-şi ţină copiii, aşa s-au întors în România, altele s-au transferat în Germania. Este o comunitate mereu în mişcare, care suferă: cu fiecare mutare laşi o parte din suflet. Fenomenul este în creştere" conclude p. Petrovan…
Sursă: Din articolul: "I negozi, la chiesa e un consigliere per sentirsi a casa" publicat în "L'Arena"
Traducere în limba română: p. Ioan Mărginean-Cociş
Maria Vittoria Adami

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.