Română | Italiano
AcasăŞtiri20108 Decembrie: Spectacol organizat la Pordenone cu ocazia Zilei Naţionale a României
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral » Titlu: 10936.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Evenimente la începutul anului pastoral

Titlu: 10936.jpg

Ştiri

Spectacol organizat la Pordenone cu ocazia Zilei Naţionale a României

Spectacol organizat la Pordenone cu ocazia Zilei Naţionale a României

Este deja o tradiţie în Protopopiatul Român Greco-Catolic „Triveneto”, Italia, organizarea unor evenimente prin care să se sărbătorească Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, şi a Sf. Nicolae, 6 Decembrie, prin anumite manifestări folclorice şi concerte de Colinde de Crăciun. Şi în acest an cu această ocazie, împreună cu Asociaţia română „Decebal-Traian” din San Donà di Piave, Asociaţia română „George Enescu" din Pordenone şi Parohia Ortodoxă Română tot din Pordenone, şi bineînţeles Parohia Română Greco-Catolică „San Rocco” din Venezia-Mestre, în după amiaza zilei de duminică 5 decembrie, au fost invitaţi să ne umple inimile de bucurie şi de dragoste cu frumoasele noastre tradiţii, artiştii renumiţi din România precum: Dinu Iancu Sălăjanu cu orchestra sa, doamna Mioara Velicu, pentru numeroşii români din Moldova, emigraţi în această zonă şi de neegalatul şi mult îndrăgitul nostru actor şi comic, domnul Florin Piersic. De asemenea, cu o dăruire şi dragoste pentru tradiţiile noastre româneşti, un rol important a avut şi recitalul de Colinde de Crăciun al grupului de copii şi tineri ai Asociaţiei din San Donà di Piave „Colindătorii”, care împreună cu artistul Dinu Iancu Sălăjanu, au prezentat câteva din cele mai frumoase Colinzi, având în vedere că majoritatea copiilor din familiile românilor s-au născut în Italia. Deci, părinţii împreună cu Asociaţia se preocupă pentru a transmite copiilor ceea ce este mai frumos şi înălţător în tradiţia noastră româneasca şi faptul că părinţii lor au trebuit să emigreze, se preocupă să transmită şi lor originea, rădăcinile şi folclorul de unde s-au născut. Tot în timpul spectacolului un grup de tineri au prezentat dansuri populare româneşti însoţiţi de minunaţii instrumentişti ai orchestrei artistului Dinu Iancu Sălăjanu, şi cu tradiţia jocului „Caprei", precum se poate vedea în albumul fotografic.
În momentul când pe scena teatrului „Auditorium" al Colegiului salezian „Don Bosco” din Pordenone au urcat invitaţii noştri artişti sus menţionaţi, pe feţele publicului român s-a putut vedea cum curg lacrimile de bucurie şi de emoţie, neputând să creadă că în faţa lor au venit aceşti oameni minunaţi şi în primul rând artişti adevăraţi să prezinte colindele, cântecele şi tradiţiile noastre româneşti. Emoţiile au crescut îndată ce pe scenă a intrat actorul şi comicul nostru fără pereche domnul Florin Piersic, care în timp de aproximativ 2 ore ne-a făcut să râdem şi să ne simţim foarte bine, şi de ce să nu spunem, să mai uităm din problemele şi dificultăţile prin care trec dragii noştri români emigraţi.
La această manifestare au fost invitaţi să ia parte şi prieteni şi cunoscuţi italieni, precum preoţi, care au avut ocazia să ne cunoască mai bine prin ceea ce suntem cu adevărat.
Pentru ca totul să fie bine doresc să mulţumesc domnilor Ivan, Viorica şi Elinor de la Restaurantul românesc „Vecia Osteria Bonotto" din Mogliano Veneto (TV), şi domnilor Romolo şi Mihaela de la Restaurantul, cu bucătărie tipică din Sardinia, „Ca Noghera" din Mestre (lângă aeroport), pentru sprijinul acordat pentru această manifestare, şi că au dorit să ne susţină prin simplul fapt că am putut să oferim mesele de prânz şi cina în localurile dânşilor.
Şi în ultimul rând doresc să mulţumesc tuturor celor care din umbră au pus umărul ca totul să fie bine şi frumos. Bunul Dumnezeu să răsplătească pe fiecare şi doresc tuturor să aibă parte de un Crăciun Fericit şi un An Nou 2011 plin de sănătate, pace şi fericire.
Pr. Vasile Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.