Română | Italiano
AcasăŞtiri201514 Septembrie: Consacrarea noului Episcop de Modena
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 10989.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 10989.jpg

Ştiri

Consacrarea noului Episcop de Modena

Consacrarea noului Episcop de Modena

Noul Episcop de Modena: ”Chemaţi-mă doar don Erio, rămân un paroh care ascultă
Sâmbătă 12 septembrie 2015, peste 5.000 de persoane, 150 de voluntari, 21 de episcopi, Arhiepiscopul de Bologna Cardinalul Carlo Cafarra, au participat la solemna celebrare prezidată de Preasfinţitul Episcop de Forli Lino Pizzi, la PalaFiera din Forli, pentru Consacrarea episcopală a noului Arhiepiscop de Modena, don. Erio Castellucci. Mare emoţie la Liturghia care a durat 2 ore şi jumătate a cuprins întreaga comunitate din Forli, care unită cu credincioşii din Modena s-au strâns în jurul noului episcop. Momentul culminant al înscăunării a fost marcat de un ropot de aplauze cu o durată de 5 minute.
Mons. Erio Castellucci episcop de Modena şi Nonantola se descrie: ” M-am simtit nepotrivit, dar mi-au spus că nu se poate spune Nu Papei. Nu vă adresaţi cu ”excelenţă”: ştiu că nu aceasta este problema însă titlurile crează distanţa”.
Forli pierde un paroh. Principala atitudine a fost aceea de a asculta persoanele, cu intâlniri personale sau cu familiile. Diferite ore pe zi au fost dedicate părţii spirituale.
          La un interviu, don.Erio a fost intrebat:
          Când aţi aflat de veste?
          ”In 25 mai, la ora 11:10, un moment care mi-l amintesc bine: nunţiul apostolic m-a convocat la Roma, mă gândeam că sunt chemat pentru a fi consultat pentru viitoarele numiri, o practică pentru numirea episcopilor. Dar...”
          La ce v-aţi gândit?
          ”Că nu sunt potrivit. Circa o oră am dezbătut cu el, căutând să-l conving că au greşit. Nu am semnat îsărcinarea, mi-am luat câteva ore de gândire, am chemat episcopul meu – mons. Lino Pizzi, modenez – căruia i-am exprimat toate perplexele mele. Ştiţi, nu era vorba de o schimbare de parohie.”
          Ce v-au răspuns?
          ”Că nu se poate răspunde Nu Sfântului Părinte.”
          Iar D-vs?
          ”În ziua următoare, m-am reîntors la nunţiul apostolic, i-am spus că aveam dubii, chiar Papa Francisc a indicat numele meu? M-a oprit imediat spunându-mi că, de când este ales, e el personal - Sfântul Părinte - cel care controlează toate candidaturile. Poate am avut lipsă de respect, dar m-am simţit inadecvat.”
          La cine v-aţi gândit?
          ”La vechiul meu paroh, la mama mea Silvana care s-a dus la Domnul în februarie. Don Carlo Gatti, pe care l-am înlocuit în parohia în care am slujit, îmi spunea în dialectul romagnol râzând: ”episcopii nu pricep nimica”. Şi atunci, gândindu-mă ca episcop, acest lucru m-a consolat.”
          Cu Papa Francisc aţi vorbit?
          ”O singură dată, în 29 iunie cu ocazia încredinţării patrafirului cu şase cruci.
I-am spus: ”eu eram un paroh fericit...” El s-a oprit, mi-a cerut numele şi mi-a zis: ”Ah eşti tu? Numele tău era aici – indicând capul său – apoi aici - indicând mâna sa care scrie – şi apoi... tac, am primit încurajare şi susţinere şi m-a privit în ochi. Cu siguranţă Papa Francisc urmează logici diferite carierei eccleziastice, nimic în automat: a eliminat scaunele cardinaliceşti.
La salutul final Mons. Erio sublinia: ”cine mă cunoaşte de mult timp, nu v-a depune mare efort să creadă că azi, în loc de inel, mitră şi pastorală, m-aş simţi mai în largul meu cu casca, pioletul şi cu o pereche de ghete de alpinism. Acuma însă Biserica mă trimite să împlinesc această excursie. Este importantă frânghia, ca şi în gheţar: să nu mergi niciodată singur, ci uniţi, în acelaşi pas, constant, pentru a înfrunta frigul, cratere si oboseala. Sper să rămânem uniţi, legaţi de aceeaşi coardă ca şi un grup de alpinişti şi să continuăm să mergem împreună.”
Pentru enoriaşii Parohiei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Forli a fost un moment unic de adâncă spiritualitate.
P. Mihai David, protopop

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.