Română | Italiano
AcasăŞtiri20152 Octombrie: Comunicat: Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din diaspora ...
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 10998.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 10998.jpg

Ştiri

Comunicat: Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din diaspora europeană

Comunicat: Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din diaspora europeană

În perioada 28 septembrie - 1 octombrie s-a desfăşurat la Viena "Întâlnirea preoţilor greco-catolici români din diaspora europeană". Întrunirea a avut ca temă subiectul: "Diaspora românească europeană. Dileme şi provocări". Participanţii au fost aproape 50 de preoţi din 6 ţări: Italia, Spania, Germania, Irlanda, Belgia si Austria".
Preasfinţitul Virgil, responsabil din partea Sinodului cu diaspora europeană, a condus lucrările, alături de Pr. Ioan Pop, coordonator naţional pentru Italia şi Pr. Buboi Gabriel, rector al Colegiului Pio Romeno din Roma.
După ultima întâlnire europeană a preoţilor care a avut loc la Veneţia în toamna anului 2012, a sosit rândul Vienei de a găzdui această întâlnire.
Ziua de luni, 28 septembrie a fost dedicată cazării oaspeţilor, după care seara fiecare din cei sosiţi s-a prezentat.
Ziua de marţi a început cu Sfânta Liturghie arhiereasca la biserica parohiei “ST. JOSEF OB DER LAIMGRUBE”. După micul dejun am ascultat prezentarea părintelui Ioan Pop referitoare la "Identitatea eclezială a credincioşilor greco catolici români. Dificultăţi pastorale în Diaspora”. La prezentare a participat şi vicarul general al Vicariatului Greco Catolic din Austria, pr. Yurij Kolasa.
După masa am vizitat primăria oraşului Viena şi Mănăstirea Klosterneuburg. Acolo părintele Alexandru Suciu, paroh la Graz, a celebrat slujba Vecerniei alături de călugării augustinieni. Seara s-a încheiat cu masa festivă alături de abatele mănăstirii, Bernhard Hermann Backovsky, care a fost foarte fericit în compania confraţilor de rit bizantin.
Miercuri, reprezentanţii naţionali au prezentat situaţia din fiecare ţară: din Italia, Spania, Germania, Irlanda, Belgia şi Austria. S-a constatat că fiecare ţară se confrunta cu provocări specifice, situaţia credincioşilor şi preoţilor greco-catolici fiind diferită în fiecare ţară.
Preasfinţitul Virgil le-a mulţumit tuturor pentru munca depusă şi i-a încurajat pe toţi sa dea dovadă de un spirit misionar, mulţumind deasemenea părintelui Vasile Luţai, coordonatorul naţional pentru Austria, pentru frumoasa organizare a întâlnirii. Totodată, s-a hotărât ca următoarea întâlnire sa fie la Madrid în 2018.
P. Ioan Iulian Hotico

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.