Română | Italiano
AcasăŞtiri201525 Octombrie: Sfânta Liturghie şi Parastas întru pomenirea credincioşilor răposaţi
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018 » Titlu: 10988.jpg

Anul: 2018

Eveniment: CENTENARUL MARII UNIRI la UDINE. Evenimentul "DINCOLO DE GRATII" 2018

Titlu: 10988.jpg

Ştiri

Sfânta Liturghie şi Parastas întru pomenirea credincioşilor răposaţi

Sfânta Liturghie şi Parastas întru pomenirea credincioşilor răposaţi

În Duminica a 23-a după Rusalii, în Parohia Română Unită cu Roma din Veneţia-Mestre părintele Vasile Barbolovici a săvârşit Sfânta Liturghie şi Parastasul de obşte întru pomenirea tuturor răposaţilor.
Preluând gândul Sfântului Apostol Pavel (Efeseni 2, 4-10) şi făcând referire la Anul Sfânt al Milostivirii lui Dumnezeu, părintele paroh a vorbit credincioşilor în predică, despre “multa Sa iubire cu care ne-a iubit” Domnul. Întru această iubire milostivă, dăruitoare, izvorâtoare de viaţă şi nemurire suntem chemaţi fiecare dintre noi să trăim. Această bogată milă este comoara pe care Mântuitorul ne-o poate deschide dacă alegem să îl păstrăm pe El în viaţa, familia şi societatea noastră.
Această bunătate ce a avut către noi întru Hristos Isus este şi speranţa întru care îi încredinţăm lui Dumnezeu, prin rugăciunile Bisericii pe cei răposaţi ai noştri. Pentru aceasta în ziua Domnului ne-am adunat români din diferite părţi ale ţării, din Maramureş, Moldova, Banat, Muntenia şi Republica Moldova spre a împlini dimpreună o rânduială strămoşească, spre a ridica parastas, spre a ridica înaintea lui Dumnezeu în Spiritul Sfânt, cererile şi mulţumirile noastre, mijlocirea noastră pentru cei care ne-au fost părinţi, fraţi, soţi, prieteni, apropiaţi, pentru cei ce ne-au dăruit prin viaţa lor câte o lumină a iubirii lui Dumnezeu pentru care trebuie să fim recunoscători.
I-am pomenit dimpreună cu părintele Vasile pe toţi aceştia şi prin glasul său, al slujitorului lui Dumnezeu, i-am simţit din nou lângă noi, căci în Biserică, aducerea-aminte este loc sfânt al prezenţei, loc în care pomenirea devine forţă dătătoare de nădejde nepieritoare. Aceasta pentru că Isus este cu adevărat aşa cum spune ecfonisul, învierea şi viaţa şi odihna robilor săi.
După Parastas a urmat şi o agapă frăţească în care în buna tradiţie românească ce continuă străvechea rânduială a primelor celebrări creştine, ne-am unit în jurul bucatelor bogat pregătite de credincioasele noastre gospodine, spre a ne mai putea împărtăşi unii altora preocupările, gândurile şi bucuriile, spre a trăi acea frăţietate atât de necesară vieţii creştine.
A fost o Duminică binecuvântată, o zi în care am trăit din nou acel dar al mergerii pe drum dimpreună, acel dar care dă frumuseţe şi sens lumii după cum spunea Papa Francisc în mesajul de la Îngerul Domnului de astăzi.
Ionuţ Blidar

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.