Română | Italiano
AcasăŞtiri201527 Octombrie: Botezul lui Tristan Crin Jarovit în capela Arhiconfraternităţii de la ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord » Titlu: 11654.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord

Titlu: 11654.jpg

Ştiri

Botezul lui Tristan Crin Jarovit în capela Arhiconfraternităţii de la Sfântul Anton de Padova

Botezul lui Tristan Crin Jarovit în capela Arhiconfraternităţii de la Sfântul Anton de Padova

Aşa cum se ştie deja, Comunitatea românească greco-catolică se adună în fiecare Duminică în Biserica din Via Beato Pellegrino, prin bunăvoinţa Surorilor Elizabetine, în afară de Duminica a IV-a în care credincioşii se întâlnesc în Biserica "dell'Arciconfraternita" care este prima capelă exterioară la care se ajunge din faţa Bazilicii Sf. Anton.
Duminica trecută, 25 Octombrie, sfânta noastră Liturghie a fost concelebrată de un oaspete de onoare, Arhimandritul Mons. Sergio (Siarghiej) Gajek M.I.C., Vizitator apostolic al Bisericii Greco-Catolice din Bielorusia şi de către pr. Aetius Pop. Au rostit ecteniile Marius Păcală şi autorul acestor rânduri.
Părintele Enzo Poiana, Rector al Bazilicii Sf. Anton, prietenul nostru şi prieten al Bisericilor Orientale, a dat cu bucurie permisiunea ca slujba să fie făcută în Bazilica Pontificală. Pentru aceast eveniment, capela a fost pregătită cu sârguinţă şi competenţă de către fratele Ambrogio.
Bucuria noastră a fost mare, nu numai pentru prezenţa Mons.lui Sergio, care vizitase deja Comunitatea noastră, ci şi pentru că în cadrul Sf. Liturghii a fost botezat, miruit şi a primit Sf. Împărtăşanie pruncul Tristan Crin Jarovit, născut la Milano, în luna iunie a acestui an, fiul lui Kiryl, greco-catolic din parohia Sf. Iosif din Minsk şi al doamnei Laura, româncă de confesiune ortodoxă.
Astfel s-au rugat împreună, români, italieni şi bieloruşi pentru micuţul Tristan care a fost cuminte pe parcursul întregii slujbe.
Rugăciunile riturui bizantin au fost rostite în limbile română, italiană şi bielorusă.
După proclamarea sf. Evanghelii (Vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor) în limba italiană şi română de către pr. Aetius, Mons. Gajek a subliniat că Botezul în tradiţia noastră orientală este numit rit de luminare şi nou-botezatul este numit “nou-luminat”, bucurie deci pentru Comunitatea lui Hristos.
La sfârşitul sfintei Liturghii şi a ritului Botezului a avut loc o agapă frăţească în incinta mănăstirii, la care au participat nu numai mama Laura şi tatăl Kiryl, ci şi naşii (o italiancă şi un român), rudele noului luminat, Mons. Sergio Gajek, pr. Aetius, Marius Păcală, student la Institutul de Liturgică Pastorală “Santa Giustina” şi credincioşii prezenţi la Sf. Liturghie.
          Această participare este o mărturie a faptului că Sfintele Taine ale Iniţierii creştineşti nu ţin de sfera privată a familiei, ci este un moment puternic care împlică întreaga comunitate. De fapt se cântă rugăciunea luată din scrierile Sf. Pavel (Gal. 3,26-27): “Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi îmbrăcat. Aliluia!”.
Am fost mulţumiţi că familia pruncului a ales ca loc de administrare a celor trei Sfinte Taine ale Iniţierii creştineşti Bazilica Sf. Anton, atât de dragă românilor şi altor credincioşi de Tradiţie Orientală.
Bunvenit Tristan Crin Jarovit, bunvenit dragi părinţi Kiryl şi Laura, vă salutăm cu speranţa de a vă revedea curând în mijlocul nostru.
Trad. în limba română pr. Ioan Mărginean-Cociş
Prof. Munarini Giuseppe

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.