Română | Italiano
AcasăŞtiri20159 Decembrie: Sf. Nicolae: Sărbătoarea Hramului în Comunitatea Românească de la Padova
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11606.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11606.jpg

Ştiri

Sf. Nicolae: Sărbătoarea Hramului în Comunitatea Românească de la Padova

Sf. Nicolae: Sărbătoarea Hramului în Comunitatea Românească de la Padova

Duminică, 6 decembrie 2015, a fost o zi lungă în Comunitatea Românească Greco-Catolică de la Padova pentru că, alegându-l pe Sf.Nicolae ca patron, era sărbătoarea HRAMULUI şi aveam pregătite diferite momente. Pe parcursul întregii zile, simţeam că se întâmpla mereu ceva special.
De la ora 10.00 a început Dumnezeiasca LITURGHIE celebrată de preoţii noştri Aetius Pop şi Cristian Sabău, împreună cu ipodiaconul Giuseppe Munarini. Am fost străbătută de o bucurie pe care nu pot să o descriu: era o bucurie peste voinţa şi puterile mele. Nu mă puteam opri din bucurie, căci o simţeam explozivă.
La sfârşitul Liturghiei, ipodiaconul Marius Păcală a ţinut o CATEHEZĂ extraordinară: ne-a predispus la sacramentul Maslului, care urma după-amiază, pentru că ne-a prezentat o expunere cu privire la lucrarea lui Dumnezeu asupra lumii. Domnul nu ne lasă singuri, iar creaţia Sa nu s-a oprit: El continuă să ne plăsmuiască, să ne protejeze şi să aibă grijă de noi: suntem efectiv, în clipa de faţă, opera lui Dumnezeu! Marius ne-a amintit de lumea îngerilor şi ne-a împărtăşit o mărturie personală emoţionantă asupra relaţiei cu îngerul său păzitor. Prin aceasta, ne-a atras atenţia că trebuie să reluăm legătura cu îngerul nostru: nu e de ajuns cunoaşterea teoretică a existenţei sale, ci trebuie întreţinută o relaţie vie cu el.
După cateheză, au urmat momentele de PREGĂTIRE practică pentru Maslul de după-amiază şi întâmpinarea oaspeţilor. Am simţit că ne pregăteam pentru o adevărată sărbătoare: parcă tot ceea ce făceam era pentru a primi ceva special din partea lui Dumnezeu.
De la orele 15.00 era programată Slujba SF.MASLU pentru toţi credincioşii. La început, pr. Cristian a ţinut o scurtă CATEHEZĂ în imagini, vorbindu-ne despre numeroasele simboluri prezente în sigla Anului Jubiliar al Milostivirii, îndemnându-ne să trăim Maslul ca pe un semn al îndurării lui Dumnezeu faţă de noi.
Vă mărturisesc că, în vremea în care eram încă în România, am tot aşteptat să particip la un Maslu cu 7 preoţi; mi-o doream de foarte mulţi ani, însă nu mi-a fost dat niciodată. Însă acum, că eram la Padova, şi mi se părea un miracol: au venit nu 7, ci 9 preoţi! Când priveam la altar cum erau acolo toţi 9, simţeam că se deschide Cerul!
Mi-a plăcut foarte mult comuniunea dintre preoţi şi credincioşi, îndeosebi în momentele în care aceştia veneau între oameni şi, citindu-se Evangheliile, părinţii le puneau patrafirele pe capete: a fost un moment de comuniune extraordinară, de har unic, pe care numai atunci l-am simţit.
Pe feţele multor oameni am întrezărit o schimbare, pentru că acolo nu se întâmpla un orice, ci era chiar lucrarea lui Dumnezeu care i-a atins: a fost foarte interesant de surprins asta... Lumea a venit cu intenţie bună: cunoşteau ce înseamnă Maslul şi doreau să primească darurile care se acordă prin acest sacrament. Pe timpul celebrării, chiar şi copiii prezenţi au devenit mai liniştiţi, mai cuminţi: era ca şi cum ceva s-ar fi schimbat în ei!
Odată terminată slujba, ne-am dus cu toţii în apropiere, în sala pe care preoţii comunităţii româneşti romano-catolice ne-au pus-o la dispoziţie cu multă amabilitate. Acolo a avut loc o AGAPĂ, pregătită înainte de câteva doamne din comunitate. Mi-a plăcut mult climatul dintre noi, pentru că ne-am simţit ca acasă: parcă nu eram într-o ţară străină, ci la noi în România! Am apreciat mult serviciul şi implicarea doamnelor din Comunitatea noastră de la Padova: s-a văzut că erau dăruite şi că făceau totul din inimă, fără să aştepte laude ori mulţumiri. Au făcut cu tot dragul pentru suflete şi pentru Biserică!
Toată sărbătoarea hramului mi-a adus o bucurie sufletească, ce nu s-a sfârşit nici în zilele următoare. Am simţit mult har, pentru că am întrevăzut lucrarea lui Dumnezeu: m-am simţit vindecată într-un fel şi am simţit că –sufleteşte- am ceva în plus. Harul lui Dumnezeu se simte!
Lenuţa Bertalan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.