Română | Italiano
AcasăŞtiri201517 Decembrie: Noul calendar greco-catolic român
Arhivă foto
Anul: 2018 » Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar » Titlu: 10861.jpg

Anul: 2018

Eveniment: Hirotonirea întru sf. Preoţie a diaconului Ioan Cătălin Blidar

Titlu: 10861.jpg

Ştiri

Noul calendar greco-catolic român

Noul calendar greco-catolic român

Propriul calendar a devenit o tradiţie şi în cadrul Bisericii noastre din Italia, o tradiţie atât de frumoasă şi de ziditoare nu numai pentru că arată activităţile noastră, ci şi pentru că ne este un bun însoţitor de-a lungul anului care inexorabil trece.
Calendarul a fost redactat de către părintele Raimondo Rudolf Salanschi, protopop al Protopopiatului Triveneto, cu preţioasa colaborare, pentru partea italiană, a domnului prof. Giuseppe Munarini. Icoanele ce însoţesc fiecare lună din calendar sunt opera artistului Liviu Florin Dumitrescu.
Anul 2016 este "Anul Sfânt al Milostivirii", prin urmare apare icoana Mântuitorului, Pantocrator, care ţine în mână Evanghelia pe care scrie "Eu sunt Lumina lumii".El nu este numai Atotputernicul, ci după semnificaţia cuvântului din limba greacă este "Atotţiitorul", Pronia ce se manifestă în cadrul istoriei şi a timpului.
Pe ultima pagină a calandarului este editată icoana Maicii Domnului, totdeauna cu Pruncul Iisus în braţe, conform tradiţiei orientale bizantine, prin a cărei conlucrare Hristos, Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat, pentru mântuirea noastră.
Fiecare pagină din calendar reprezintă o lună a anului bisericesc, în partea superioară se poate admira icoana sărbătorii mai importante a timpului liturgic respectiv. Astfel, în luna Ianuarie se află icoana Praznicului Bobotezei, în luna Februarie, icoana Întâmpinării Domnului, în Martie, icoana Buneivestiri, în Aprilie, cea a Sf. Gheorghe, în Mai, icoana Învierii Domnului, în Iunie, icoana Preasfintei Treimi, în Iulie, icoana Sf. Ilie, în August, icoana Schimbării la Faţă, în Septembrie cea a Înălţării Sf. Cruci, în Octombrie, icoana Sf. Dumitru, în Noiembrie cea a Sf. Arhangheli şi în Decembrie icoana Naşterii Domnului.
În stânga şi-n dreapta fiecărei icoane au fost editate fotografii cu momente din activitatea pastorală a parohiilor româneşti din Italia: vizita Preasfinţitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, invitatul special şi ghid al Pelerinajului anual la Bazilica Sf. Anton din Padova, Întâlnirea europeană a preoţilor de la Viena cu Preasfinţitul Virgil Bercea, Responsabil cu Diaspora sau vizitele unor persoane importante dintre care amintim pe domnul Cosmin Dumitrescu, Consul general al României la Trieste, pe Arhimandritul Sergio (Siarghiej) Gajek M.I.C., Vizitator aspotolic al Bisericii Greco-Catoilce din Bielorusia.
Istoricul parohiilor noastre este ilustrat în lumina icoanei şi a tainei pe care o reprezintă. În calendar se poate observa că sunt evidenţiate sărbătorile sfinţilor şi praznicul Bisericii Orientale bizantine, cu roşu, dacă este vorba de o sărbătoare de poruncă. Sunt indicate în calendar zilele de post etc. S-a considerat de bunăcuviinţă să fie scrise şi numele sfinţilor principali din calandarul Bisericii Latine de rit roman, înscrişi după sfinţii Bisericii Orientale bizantine. Astfel îi putem găsi pe Sf. Anton de Padova, pe 13 Iunie, pe Sf. Francisc de Assisi pe 4 Octombrie, Sf. Giovanni Bosco pe 31 Ianuarie. Este vorba, de fapt, de sfinţi cunoscuţi şi veneraţi cu multă cinste nu numai de credincioşii Bisericii noastre, ci şi de foarte mulţi credincioşi ortodocşi.
O altă caracteristică importantă prevăzută în calendar este indicarea glasului troparului, pericopele Apostolulului şi ale Sf. Evaghelii la duminici şi sărbători, venind astfel în ajutorul cantorilor şi al credincioşilor care doresc să se roage cu ajutorul Slujbei ceasurilor, oprindu-se mai mult asupra troparului, care sintetizează cu măiestrie misterul ce se celebrează în lumina iconomiei mântuirii.
Pe pagina următoare celei de titlu este logo-ul Anului Sfânt al Milostivirii cu inscripţia "misericordes sicut Pater" (că Milostiv este Tatăl). Foarte eficient este chipul Fiului ţinut pe umeri cu mare afecţiune, bărbatul, amintind astfel Păstorul cel Bun. Este lucrarea iezuitului Marko Ivan Rupnik, S.J.
Traducere în limba română de p. Ioan Mărginean-Cociş
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.