Română | Italiano
AcasăŞtiri201521 Decembrie: Livorno si-a deschis portile pentru misiunea greco-catolica romana
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11709.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11709.jpg

Ştiri

Livorno si-a deschis portile pentru misiunea greco-catolica romana

Livorno si-a deschis portile pentru misiunea greco-catolica romana

În data de 20 decembrie 2015, Părintele Vasile Orghici a celebrat prima Sfânta Liturghie greco catolică română în frumoasa biserică cu iconostas Santissima Annunziata, în via della Madonna din Livorno.
Biserica este cunoscută şi sub denumirea de biserica dei Greci Uniti, pentru că era locul de cult, de rit bizantin, a comunităţii orientale în comuniune cu Papa.
Prin urmare, în urma, discuţiilor şi demersurilor făcute de PS. Virgil Bercea, responsabil cu diaspora occidentală şi episcopul de Livorno, Mons. Simone Giusti, s-a convenit începerea unei activităţi greco catolice române la Livorno. Prin constituirea acestei convenţii, PS. Virgil a însărcinat ca responsabil pentru această misiune pe pr. Vasile Orghici, pe care, episcopul de Livorno l-a numit în cursul săptămânii trecute şi confesor la Catedrală.
În cuvântul de învăţătură pr. Vasile a făcut o scurtă prezentare şi a indicat programul şi metodologia pe care vrea să o aplice în implementarea acestei misiunii:
"Iubiţi fraţi şi surori în Hristos:
Vă mulţumesc frumos pentru prezenţa voastră azi în această Biserica Greco Catolică, pe care Episcopul de Livorno a pus-o la dispoziţia noastră, a românilor, în fiecare duminică de la 10.30 până la 12.30.
Aş dori să vă fac o scurtă prezentare: Sunt părintele Vasile Orghici, preot celib misionar, am activat în trei parohii în România, am studiat licenţa şi doctoratul la Roma.
Am fost numit de Episcopul Virgil Bercea în Irlanda, unde am deschis o Misiune Greco Catolică românească, la Dublin, Irlanda, şi una în Londra. Actualmente, PS. Virgil m-a numit la Livorno, pentru o nouă misiune pastoral-spirituală. În mod personal consider că este o mare binecuvântare să existe două comunităţi româneşti la Livorno, una ortodoxă şi alta greco-catolică.
Pentru că unde oamenii se întâlnesc pentru a se ruga, pentru a celebra Liturghia duminicală şi în sărbători, Isus este prezent în mijlocul lor.
Sunt bucuros, că noi, începem azi, în duminica de dinainte Naşterii Domnului,o nouă misiune. Pentru ca această misiune să fie roditoare şi binecuvântată trebuie să ne rugăm cu toţii bunului Dumnezeu şi Sfintei Fecioare Maria, cărora le-am încredinţat această misiune şi comunitate.
O misiune în care aş dori ca cine intră în această Biserică să se simtă bine, să se simtă acasă. Deoarece, daca în Biserica nu găsim alinare şi mângâiere, pace şi înţelegere, atunci crucea noastră devine mai grea, drumul nostru apare mai complicat.
Fără Isus sufletul nostru este trist, este dezorientat, crucea de zi cu zi, distanţa de casa şi despărţirea de cei dragi devin tot mai insuportabile.
Aş dori, aşadar, ca această comunitate românească să fie solidară, patriotă şi deschisă pentru oricine vrea să se roage. Autenticitatea unei comunităţii se poate măsura numai printr-o atmosfera de fraternitate, de caritate, de amabilitate, de înţelegere reciprocă şi de pace. Fără disponibilitate, gratuitate, solidaritate şi respect, se clatină autenticitatea şi credibilitatea oricărui fundament comunitar".
La finalul Sf. Liturghii s-au cântat colinde şi s-a lua împreună un pahar de vin şi o agapă.
Pr. dr. Vasile Orghici, TEL: 3662738419
Responsabilul misiunii Greco Catolice romanesti la Livorno
Pr. dr. Vasile Orghici

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.