Română | Italiano
AcasăŞtiri20166 Ianuarie: Boboteaza şi Sărbătoarea Popoarelor în Parohia din Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11634.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11634.jpg

Ştiri

Boboteaza şi Sărbătoarea Popoarelor în Parohia din Vicenza

Boboteaza şi Sărbătoarea Popoarelor în Parohia din Vicenza

Dublă sărbătoare, miercuri 6 ianuarie, în comunitatea din Vicenza: Boboteaza şi Sărbătoarea Popoarelor. O zi plină de activităţi pentru enoriaşii din parohie.
Dis de dimineaţă, o parte din ei, împreună cu părintele paroh Raimondo şi cu preoteasa Monica Salanschi, îmbrăcaţi în straie populare, s-au întâlnit în faţa bisericii parohiale pentru a participa, şi în acest an, la Liturghia Popoarelor din Catedrala din Vicenza.
Slujba din ziua de 6 ianuarie este o întâlnire, devenită anuală, a comunităţilor etnice prezente pe teritoriul diecezei.
Alături de noi au participat la slujbă, împreună cu responsabilii lor, comunităţile din Filipine, Ucraina, Nigeria, Ghana, Sri Lanka, Coasta de Azur, Burkina Faso şi Benin, India şi, bineînţeles, comunitatea gazdă, cea italiană.
Liturghia a fost prezidată de Excelenţa Sa Mons. Beniamino Pizziol, episcopul Diecezei de Vicenza. Acesta în cuvântul său de învăţătură a scos în evidenţă semnificaţia sărbătorii Epifaniei sau Teofaniei care nu este altceva decât manifestarea sau arătarea lui Dumnezeu lumii, popoarelor. La Epifanie aceste popoare au fost reprezentate de către magi care, conduşi de o stea, au ajuns din îndepărtatul Orient pentru a-l întâmpina pe Pruncul Isus.
Creştinul - a continuat prelatul - este cel care, „experimentând Naşterea (Sărbătoarea Crăciunului n. n.), este chemat să imite serviciul făcut de stea magilor, adică să fie lumină pentru a străluci şi a-i atrage pe toţi la frumuseţea Împărăţiei lui Dumnezeu”.
La Liturghie au concelebrat, alături Mons. Beniamino şi de capelanii comunităţilor etnice, canonicii Catedralei din Vicenza, Vicarul General al diecezei Mons. Lorenzo Zaupa, Vicarul Episcopal al oraşului Mons. Agostino Zenere, Directorul Caritas-ului, don Giovanni Sandona, Directorul Oficiului pentru Ecumenism, Mons. Giuseppe Dal Ferro şi nu în ultimul rând Mons. Pierantonio Pavanello, noul episcop ales al Diecezei de Adria-Rovigo, profesor de drept canonic, bun cunoscător al bisericii noastre.
Enoriaşii români au intervenit la liturghie în mai multe momente: la cântarea „Gloriei”, la Rugăciunea credincioşilor şi la cântecul din timpul Sfintei Împărtăşanii. De asemenea, comunitatea noastră a participat la procesiunea cu Sfintele Daruri, aducând la Altar darurile specifice tradiţiei noastre româneşti.
A fost o liturghie vie şi solemnă, o adevărată Sărbătoare a Popoarelor în jurul Domnului nostru Isus Hristos, aşa cum au fost magii: şi ei străini, diferiţi între ei, în jurul peşterii din Betleem. Putem să ne imaginăm bogăţia costumelor tradiţionale, ale limbilor, cântecelor şi folclorului simbolic care a însoţit celebrarea.
La sfârşitul Liturghiei, episcopul Beniamino, înainte de binecuvântarea finală solemnă, a binecuvântat copiii imigranţilor, prezenţi în Catedrală în număr mare.
Cealaltă parte a enoriaşilor au participat în Biserica parohială la Sfânta Liturghie de Bobotează celebrată de către părintele misionar Ifrim Florentin Costea, căruia îi mulţumim pe această cale pentru tot efortul depus.
Boboteaza sau Botezul Domnului reprezintă momentul începutului slujirii publice a Domnului nostru Isus Hristos. La botezul lui Isus pentru prima oară cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au apărut împreună. Vocea Tatălui l-a mărturisit din înălţimi pe Fiul său Isus, iar Spiritul Sfânt a fost văzut sub forma unui porumbel şi aşezându-se pe Fiul. “Iar botezându-se Isus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El. Şi iată glas din ceruri zicând: Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit” (Matei 3,16-17). Întreita descoperire a lui Dumnezeu o mărturiseşte şi troparul sărbătorii: “În Iordan botezându-te tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat: că glasul Părintelui a mărturisit ţie, Fiu iubit pe tine numindu-te, şi Spiritul în chip de porumb a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce te-ai arătat Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire ţie”.
După concluderea Dumnezeieştii Liturghii, la care a participat un număr de seamă de credincioşi, pr. Ifrim Florentin, împreună cu pr. Paroh Raimondo, sosit între timp de la slujba din Catedrală, au săvârşit, după rânduiala din această zi, Sfinţirea cea Mare a Apei.
Ţinem să adresăm alese mulţumiri părinţilor împreună slujitori, dascălilor, domnilor Viorel Rus şi Gica Calestru şi nu în ultimul rând neobositelor „badante”, în frunte cu doamna Livia, care au asigurat prânzul celor prezenţi la slujba din Catedrală.
Consiliul Pastoral - Parohia Vicenza / Consiglio Pastorale - Parrocchia di Vicenza

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.