Română | Italiano
AcasăŞtiri20167 Ianuarie: Udine: Crăciunul, Anul Nou 2016 şi Boboteaza la Misiunea Românească de ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza » Titlu: 11601.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza

Titlu: 11601.jpg

Ştiri

Udine: Crăciunul, Anul Nou 2016 şi Boboteaza la Misiunea Românească de limbă maternă “San Cristoforo”

Udine: Crăciunul, Anul Nou 2016 şi Boboteaza la Misiunea Românească de limbă maternă “San Cristoforo”

Timpul sărbătorilor, al praznicelor mari, este un timp care ne scoate din trecerea cronologică şi ne introduce sufleteşte într-o altă dimensiune pe care îmi place să o numesc timp eveniment sau timp divin. S-au topit distanţele. Am sărbătorit cu cei de acasă, cu rudele şi prietenii aflaţi în diferite locuri ale lumii, ne-am amintit cu drag de cei plecaţi dintre noi, in primis de mamă sau de tată, fraţi sau sorori, bunicii care ne-au lasat amintiri frumoase legate de Craciun sau de “iarna pe uliţă”.
În zona Udine, din regiunea Friuli Venezia Giulia, majoritatea românilor pleacă de sărbători fie acasă, fie la rude prin marile oraşe, îndeosebi la Roma, Londra sau Paris şi o bună parte din familii se odihnesc pe la diferite terme în Slovenia, fiind foarte aproape.
Pentru cei care au rămas în Italia sărbătoarea Crăciunului a început cu seara colindelor pornind de la Palatul Arhiepiscopal din Udine unde am primit binecuvântarea apostolică a Arhiepiscopului de Udine Mons. Andrea Bruno Mazzocato, după ce am vestit Întruparea Domnului prin frumoasa tradiţie românească a colindelor. A fost prezent şi Mons. Luciano Nobile, “Arciprete della cattedrale”, de care aparţine ca administraţie biserica San Cristoforo unde se află din anul 2002 Parohia sau Misiunea Românească de limbă maternă.
Momentul în care copii au recitat poezii şi au cântat colindele cu grasurile lor minunate a fost deosebit pentru noi toţi în Ajunul Crăciunului, apoi au primit dulciuri de la Preasfinţitul Andrea Bruno.
Am trăit momente binecuvântate tipic creştine în Ajunul Crăciunului şi aici la Udine, un oraş în care atmosfera creştină de Crăciun este tot mai mult umbrită de modele timpului, de cadouri, de tradiţiile de iarnă comerciale începute în secolul al XIX-lea (precum cea a Moşului modern tot mai detaşat de misterul Întrupării Domnului nostru Isus Hristos).
A urmat noaptea Revelionului şi sărbătoarea Anului nou civil 2016, a Sf. Vasile cel Mare şi Praznicul Tăierii împrejur a Pruncului Iisus pe care l-am văzut deja Domn şi Dumnezeu la Praznicul Bobotezei – al “Arătării Domnului” în râul Iordan, unde este marcantă figura profetului Ioan Botezătorul care ni-L arată pe Iisus Hristos ca Mântuitor, iar prezenţa Spiritului Sfânt în chip de porumbel şi vocea Tatălui din cer confirmă pe Fiul Său prin cuvintele: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care bine am voit“ (Mt. 3,17).
La Bobotează, după Sf. Liturghie a avut loc Slujba de Sfinţire mare a apei numită Aghiazma Mare, la baptisteriul din Biserica San Cristoforo. Frumuseţea şi puterea rugăciunilor de purificare şi de binecuvântare a pătruns sufletele celor prezenţi, iar stropirea cu Apa sfinţită la Bobotează a spălat păcatele şi înlăturat grijile din suflet, după măsura credinţei fiecărei persoane şi "după măsura darului lui Hristos" (Ef 4,7).
p. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.