Română | Italiano
AcasăŞtiri201620 Ianuarie: Celebrarea Zilei Mondiale \"Migrantes\" la Imola
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11643.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11643.jpg

Ştiri

Celebrarea Zilei Mondiale \"Migrantes\" la Imola

Celebrarea Zilei Mondiale \"Migrantes\" la Imola

In fiecare an, in a treia duminica din ianuarie, se sarbatoreste in Biserica Catolica Ziua Mondiala a Imigrantilor. Atat la Roma, cat si in multe localitati din Italia si din lume, comunitatile catolice au fost invitate sa celebreze in catedrala, impreuna cu episcopul locului acest eveniment.
Si la Imola, in acest an, comunitatea catolica italiana a invitat duminica 17 ianuarie 2016, celelalte comunitati catolice de diferite nationalitati sa se reuneasca intr-o celebrare comuna de Ziua Mondiala a Imigrantilor, prin celebrarea Sf. Liturghii in Catedrala din Imola, impreuna cu Pastorul ei, Mons. Tommaso Ghirelli.
Comunitatea romaneasca catolica de rit bizantin, a fost invitata sa participe si sa animeze cantecele liturgice de la Sfanta Liturghie. Credinciosii bisericii noastre din Imola au raspuns cu bucurie acestei invitatii, fiind prezenti numerosi la aceasta celebrare liturgica. Unele doamne au imbracat frumoase costume populare romanesti, aratand astfel traditia noastra in momentele de sarbatoare.
\\\"Pe Domnul, laudati-L!\\\" a fost cantecul de inceput care dorea sa invite pe cei prezenti din diferitele natiuni sa il Laude pe Domnul cu bucurie, anuntand tuturor popoarelor minunile savarsite de Domnul, asa cum invita si versetul psalmului 95 citit intre cele doua lecturi.
De aceea am fost invitati sa ne reamintim ca \\\"Biserica este o mama cu inima deschisa asupra întregii lumi. Biserica fara frontiere răspândeşte în lume cultura primirii şi solidarităţii, conform căreia nimeni nu trebuie considerat inutil, în afară sau de aruncat. Dacă trăieşte efectiv maternitatea sa, comunitatea creştină hrăneşte, orientează şi indică drumul pe care crestinii trebuie sa mearga inspre Dumnezeu\\\", însoţeşte cu răbdare pe cei mai slabi si neajutorati, se apropie în rugăciune şi în faptele de milostivire fata de cei care sunt nevoiasi sau bolnavi, dar si de cei care au nevoie de un sfat bun, de un semn al prezentei lui Dumnezeu.
Din mesajul transmis de Papa Francisc cu aceasta ocazie, citam mai ales faptul ca \\\"sunt momente in care suntem chemati sa tinem privirea asupra milei pentru a deveni noi insine un semn eficace al actiunii Tatalui ” (Misericordiae Vultus, 3). Iubirea lui Dumnezeu, de fapt, doreste sa ajunga la toti si la fiecare, transformand pe cei ce primesc imbratisarea Tatalui in tot atatea brate care se deschid si se strang pentru ca oricine sa stie ca este iubit ca si fiu si sa se simta \\\"acasa\\\" in unica familie umana. In acest mod grija paterna a lui Dumnezeu este indreptata catre toti, asa cum face pastorul cu turma, dar este sensibil in mod particular cu oaia ranita, obosita sau bolnava. Isus ne-a vorbit astfel despre Tatal, pentru a ne spune ca El se apleaca asupra omului ranit de mizeria fizica sau morala si, cu cat se agraveaza conditiile sale, cu atat mai mult se arata eficacitatea milei divine\\\".
Episcopul Tommaso a subliniat in predica sa faptul ca comunitatile straine de diferite natiuni si rituri sunt o bogatie pentru biserica si societatea civila din Imola si ca trebuie sa se caute tot mai multe momente de comuniune si de impartasire a credintei si a vietii dupa modelul primei comunitati crestine.
Toti cei care au plecat din propria tara au facut-o in urma unui motiv serios si de multe ori grav, plecand din cauza conditiilor grele de trai sau din fata razboaielor. Tocmai de aceea suntem cu totii invitati sa constientizam cuvintele Sf. Parinte: \\\"imigratii sunt fratii si surorile noastre care cauta o viata mai buna departe de statutul de saracie, de foame, de exploatare si de o distributie nedreapta a resurselor planetei, care ar trebui sa fie impartite in mod egal intre toti. Nu este oare dorinta fiecaruia aceea de a face mai bune propriile conditii de viata si sa obtina o bunastare onesta si legitima pe care sa o imparteasca cu cei dragi?\\\" Raspunsul este in mod firesc afirmativ!
La sfarsitul Sf. Liturghii, episcopul Tommaso a multumit parintelui Maurizio Ardini, directorul Oficiului Diecezan al Migrantes pentru organizarea acestei celebrari liturgice, preotilor Tiberiu Sirbu, parohul comunitatii greco-catolice din Imola, si Dan Todea, parohul comunitatii din Lugo, pentru participare, corului parohiei romane din Imola si tuturor celor implicati in buna desfasurare a acestui moment solemn si credinciosilor prezenti.
Credinciosii romani l-au salutat personal pe Mons. Tommaso in sacristia Catedralei facand apoi cateva fotografii impreuna cu Dansul, ca sa fie o amintire a acestui eveniment din viata noastra de imigranti in Imola.
Pr. Tiberiu Sirbu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.