Română | Italiano
AcasăŞtiri201024 Decembrie: Obiceiuri şi tradiţii de iarnă româneşti la Ostiglia
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona » Titlu: 11648.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Liturghie românească în Domul din Villafranca di Verona

Titlu: 11648.jpg

Ştiri

Obiceiuri şi tradiţii de iarnă româneşti la Ostiglia

Obiceiuri şi tradiţii de iarnă româneşti  la  Ostiglia

19 decembrie, la Ostiglia, pentru participanţii la Sfânta Liturghie, a fost mai mult decât sărbătoare religioasă pentru că aici, în această biserică, oamenii s-au regăsit ca întotdeauna cu mult drag, cu credinţă nestrămutată şi au dăruit celor din jur, după liturghie, o surpriză de suflet care-l face pe orice român aflat departe de ţară să retrăiască atmosfera unică a sărbătorilor de iarnă cu tot ceea ce este tradiţional şi autentic românesc.
Mai precis, câteva familii au oferit un spectacol special alcătuit din colinzi interpretate de copii, povestea păstorilor şi a magilor care merg să se închine lui Isus într-o scenetă foarte reuşită, dar şi colinzi interpretate de adulţi, acompaniate de ”zongoră” şi ”ceteră” aşa cum este obiceiul în Maramureş.
Printre colindători a fost şi Mihuţ de la Prislop (Maramureş) oaspete venit din România, care a interpretat vechi colinde de pe plaiurile natale.
Spectacolul surpriză s-a încheiat cu tradiţionalul pluguşor acompaniat de clopoţei şi buhai, potrivit obiceiurilor din Moldova.
Gazda, parohul cu familia sa, a oferit colindătorilor şi tuturor celor din biserică tradiţionalii colăcei, dulciuri şi fructe iar Moş Crăciun, prezent şi el la sărbătoare a purtat daruri copiilor.
La sfârşit părintele Andrei, cu vădită emoţie şi bucurie a mulţumit tuturor pentru această surpriză plăcută, pentru participarea şi implicarea directă la acţiunile promovate de biserică în timpul anului, a binecuvântat şi a făcut urări de Crăciun şi An Nou întregii comunităţi româneşti amintind că în seara de Ajun colindătorii sunt aşteptaţi cu drag şi la casa parohială, aşa cum este tradiţia.
Sărbători fericite şi la mulţi ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla!
Ioana Bucsai

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.