Română | Italiano
AcasăŞtiri201612 Martie: Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul de Triveneto, Italia
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11695.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11695.jpg

Ştiri

Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul de Triveneto, Italia

Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul de Triveneto, Italia

Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul din Trieneto, Italia, sesiunea de primăvară a avut loc azi la Padova, în casa de exerciţii spirituale "Villa Immacolata" din Torreglia.
Pr. protopop Raimondo Salanschi a pregătit ordinea de zi, alte documente şi prezentări pe computer care au fost necesare bunei desfăşurări a întâlnirii.
Pr. Cristian si pr. Aetius, gazdele acestei întâlniri, s-au ocupat de aspectele organizatorice, capela minunată în care am început ziua cu rugăciunea de laudă, o sală de conferinţe frumoasă şi practică unde s-a desfăşurat întâlnirea propriu-zisă, masa de prânz şi o întâlnire specială, deoarece am avut bucuria de a avea în mijlocul nostru pe Mons. Claudio Cipolla, noul Episcop de Padova, care ne-a uimit prin empatia sa şi spiritul său evanghelic. Am fost plăcut surprinşi să aflăm cât de bine cunoaşte Biserica Greco-Catolică română, deoarece a avut diferite înfrăţiri cu unele parohii din Sighetul Marmaţiei. A vizitat Cimitirul săracilor şi Muzeul deţinuţilor şi al victimelor comunismului, "Memorialul Sighet". Ne-a mărturisit câte ceva legat de bucuria pe care a avut-o prin înfrăţirea cu o parohie românească catolică de rit bizantin, pentru a învăţa câte ceva din diversitatea şi bogăţia Bisericii Catolice, care are în sânul ei, 25 de Biserici în deplină comuniune. Două sunt latine: una de rit roman şi cealaltă de rit ambrozian, iar celelalte 23 sunt Catolice Orientale de diferite rituri (bizantin, armean, melchit, maronit, copt, siriano-malabarez, siriano-malankarez etc.; vezi http://magister.blogautore.espresso.repubblica.it/2010/10/07/promemoria-le-chiese-cattoliche-orientali-sono-23/) şi sunt unite în credinţă, păstrându-şi diversitatea lor de-a lungul secolelor.
Preasfinţitul Claudio Cipolla a rămas la prânz alături de noi, unde am continuat cunoaşterea reciprocă pe calea dialogului fratern.
Momentul de pregătire teologică, care se organizează la fiecare întâlnire propopială pentru preoţi a fost ţinut de prof. Corsato don Celestino, doctor în teologie patristică. A fost prezent şi mons. Elia Ferro, directorul biroului Migrantes la nivelul Regiunii ecleziastice Triveneto.
Dintre aspectele importante de natură pastorală şi administrativă care s-au discutat, amintim următoarea întâlnire importantă, alături de mulţi credincioşi, cu ocazia Pelerinajului anual la Bazilica Sf. Anton din Padova, în Duminica 10 Aprilie 2016, unde vom avea în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Vasile Bizău, Episcop de Baia-Mare. Acest minunat pelerinaj la Sanctuarul Sf. Anton din Padova a ajuns la cea de a X-a ediţie şi este o mare bucurie pentru noi toţi. Mulţumim lui Dumnezeu.
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.