Română | Italiano
AcasăŞtiri201621 Martie: Vizita Consului general al României la Misiunea Română "San ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11693.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11693.jpg

Ştiri

Vizita Consului general al României la Misiunea Română "San Cristoforo" din Udine. Expoziţie foto-documentară. Slujba Tainei Sf. Maslu.

Vizita Consului general al României la Misiunea Română "San Cristoforo" din Udine. Expoziţie foto-documentară. Slujba Tainei Sf. Maslu.

Duminică 20 Martie 2016 la Misiunea Română Unită de limbă maternă din Udine la Biserica San Cristoforo în Piazza San Cristoforo a fost o Duminică specială care a cuprins o serie de evenimente culturale, artistice şi de spiritualitate pregătitoare începerii Postului Mare şi o agapă cu oaspeţii şi credincioşii români.
Ziua a început cu posibilitatea primirii iertării păcatelor în Taina Sf. Spovedanii, apoi Sfânta Liturghie Euharistică la ora 10.00, având bucuria de a participa la Misterul prezenţei lui „Hristos în mijlocul nostru” şi de a primi Sf. Împărtăşanie, legătură sfântă de comuniune cu Dumnezeu.
După amiază la ora 15.00 în prezenţa domnului Cosmin Dumitrescu, Consulul general al Românie la Trieste şi a doamnei consul Mirela Dumitrescu, a fost inaugurată în Sala Todone din Vicolo Sillio, lângă biserică, Expoziţia de fotografii şi documente despre FVG şi România în Primul Război Mondial, originale şi copii, intitulată „Friuli Venezia Giulia şi România în Primul Război Mondial” sub îngrijirea domnului uff. prof. Ervino Curtis, preşedintele Asociaţiei Decebal din Trieste şi a pr. Ioan Mărginean-Cociş.
După o scurtă introducere a domnului Ervino Curtis, în care a descris istoricul acestei expoziţii, pr. Ioan M.-C. a salutat onoraţii oaspeţi, pe credincioşii români şi italieni prezenţi şi a dat cuvântul domnului Consul general care a lăudat această iniţiativă şi a accentuat importanţa cunoaşterii acestor evenimente istorice care a implicat însuşi membrii familiilor noastre, cu prea multe jertfe ce merită să fie amintite şi onorate. Pentru sprijinirea concretă a acestei iniţiative, domnul consul general a adus câteva zeci de exemplare din volumul tipărit în limba italiană şi intitulat „I ROMENI E LA GRANDE GUERRA 1914-2014” - Mostra foto-documentaria -, editat de Institutul Cultural Român.
După ora 15.30 ne-am aşezat în Biserica românească San Cristoforo pregătindu-ne sufleteşte să participăm la Slujba Sf. Maslu, la începutul acestul Post Mare, 2016. La strană domnul Adrian Vlad, susţinut de părintele paroh, împreună cu pr. Cătălin Pop, San Donà di Piave – Treviso, calabrant principal; pr. Aetius Pop de la Padova' pr. Cristian Sabău – Padova şi pr. Vasile Nistor de la Pordenone, care au slujit cu dăriure taina sfinţirii uleiului sf. Maslu.
Au ajuns apoi şi membrii Corului de la Parohia „S. Maria Assunta” din Martignacco, care ne-au încântat auzul cu câteva piese din repertoriul dumnealor, despre milostivire, despre iertare, fiind totodată o frumoasă pregătire pentru marele Praznic al Învierii Domnului.
Este frumoas să descoperim concret această comuniune deplină în cadrul Bisericii Catolice, trăirea „unităţii în diversitate”. Noi românii, după calandarul civil iulian şi cel liturgic bizantin am intrat în Postul Mare (Praznicul Sf. Paşti anul acesta este pe data de 1 mai), iar italienii după calendarul civil gregorian şi cel liturgic roman au intrat în Săptămâna Mare, Învierea Domnului fiind pe 27 Martie a.c.
A fost un moment extraordinar de cunoaştere reciprocă şi de rugăciune, moment care a continuat la agapa organizată la sfârşitul slujbei, de către membrii activi ai comunităţii noastre parohiale aici în Friuli, la Biserica San Cristoforo.
Mulţumiri tuturor pentru participare şi pentru dăruire.
Un post binecuvântat în continuare, românilor şi Paşti fericite confraţilor italieni.
Articolul pe site-ul Consulatului din Trieste: http://trieste.mae.ro/local-news/1492.
Biroul de Presă al Misiunii Române Udine / Ufficio stampa della Missione Romena Udine

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.