Română | Italiano
AcasăŞtiri201611 Aprilie: Preasfinţitul Vasile Bizău în mijlocul comunităţilor române din Italia
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11582.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11582.jpg

Ştiri

Preasfinţitul Vasile Bizău în mijlocul comunităţilor române din Italia

Preasfinţitul Vasile Bizău în mijlocul comunităţilor române din Italia

Preasfinţitul Vasile Bizău a celebrat duminică, 10 aprilie, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Bazilica „Sfântul Anton” din Padova. Aici s-au adunat comunităţile româneşti greco-catolice prezente în Italia pentru a participa la cea de-a X-a ediţie a pelerinajului care-i reuneşte an de an pe credincioşi pentru a-i fortifica în credinţă şi speranţa că nu sunt singuri acolo, că ei sunt, de fapt, o comunitate şi Biserica se îngrijeşte de ei. După tradiţie, în fiecare an, se strâng aici, la bazilica Sfântului Anton, credincioşi români veniţi din toate colţurile Italiei pentru a se ruga împreună, iar sărbătoarea este încununată de faptul că Liturghia Euharistică este prezidată de un episcop din România, care se deplasează special pentru acest eveniment.
În cadrul pelerinajului de duminică, înainte Sfânta Liturghie, pelerinii şi preoţii au putut participa la conferinţa cu tema Milostivirea în Sfânta Taina a Mărturisirii, coordonată de părintele Marinel Mureşan, Bologna.
Ceremonia a avut un fast aparte, întrucât răspunsurile liturghiei au fost date de un grup de studenţi ai Colegiului Pio Romeno, care s-au deplasat de la Roma la Padova însoţiţi de rectorul colegiului, pr. Gabriel Buboi.
La începutul omiliei, după ce a salutat credincioşii şi preoţii prezenţi, Preasfinţitul Bizău, a transmis salutul Cardinalului Lucian Mureşan: „Port cu mine din România salutul Preafericitului Lucian Mureşan, împreună cu binecuvântarea sa pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru familiile dumneavoastră, pentru toţi credincioşii greco-catolici care sunt în Italia”.
În cuvântul său de învăţătură, PS. Vasile (după ce a contextualizat evanghelia duminicii -a patra din post- care ne prezintă acest tată iubitor de familie ce nu găseşte rezolvare la medici pentru boala fiului său şi vine la Isus, rugându-l din toată inima şi prezentându-i situaţia sa disperată), a reluat cuvintele lui Isus, care sunt un reproş pentru fiecare dintre noi: „O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi, până când vă voi suporta pe voi? Isus vede puţină credinţă în toţi oamenii –afirmă ierarhul-, vede încă o imaturitate a credinţei chiar şi în apostolii săi şi de aceea, în duminica trecută, după ce Isus a mărturisit patima şi învierea Sa, apostolii n-au putut să-l înţeleagă”.
Şi a continuat: „Astăzi, din nou, Isus vesteşte patima şi moartea sa şi suntem chemaţi să pătrundem acest mister al vieţii sale împreună cu viaţa noastră, a morţii şi a învierii noastre. Este un reproş pe care Isus ni-l aduce tuturor atunci când vede în viaţa noastră nehotărâre, atunci când apelăm la Dumnezeu doar în ultimele momente când nu mai avem ce face, atunci când îl luam pe Dumnezeu ca şi un ultim ajutor şi nu ca şi pe un prim ajutor, ca şi un tovarăş, un prieten şi un fundament al vieţii noastre.
Isus spune apostolilor în Evanghelia după Ioan: Fără mine nu puteţi face nimic. Fără Dumnezeu nu vom putea să învingem răul care este în lume şi care lucrează adeseori şi în sufletele noastre; acolo unde sufletul nu se ancorează în credinţă şi-n virtute, devine rob al răului. Acelaş reproş al lui Isus îl putem regăsi azi în toate aceste tendinţe ale lumii în care trăim, în toate ideologiile şi învăţăturile greşite care tind să-L scoată pe Dumnezeu din viaţa socială, care tind să pună evanghelia deoparte: O, neam necredincios… În acelaş timp, Isus săvârşeşte această minune văzând credinţa, în sămânţa ei, în sufletul acestui tată. Deoarece credinţa din sufletul nostru este posibilitate de miracol. Credinţa din sufletul omului îi deschide acestuia poarta spre a depăşi obstacolele pe care le crede de nedepăşit, privind doar cu raţiunea şi în momentul de faţă. Credinţa din sufletul omului îl ajută, de asemenea, să privească în viitor cu speranţă şi să îşi construiască viaţa împreună cu Cristos, în Biserică, în har”.
Atunci când apostolii îl întreabă pe Isus: Doamne, noi de ce n-am putut să-l vindecăm?, Isus ne spune tuturor că răul nu poate fi învins decât cu rugăciune şi cu post. „În mod deosebit, iubiţi credincioşi şi credincioase, răul moral nu poate fi învins decât prin comuniunea profundă a omului cu Dumnezeu, prin rugăciune. Timpul pe care-l acordăm lui Dumnezeu atunci când ne rugăm este darul pe care Dumnezeu ni-l face în a merge înainte şi a rezolva problemele care nu le vedem realizabile acum”, a spus ierarhul.
„În perioada aceasta a Postului Mare, privind spre Sărbătoarea Învierii, să îi mărturisim Domnului şi să punem în faţa lui toate greutăţile vieţii noastre… să punem în faţa lui familiile noastre şi situaţia în care suntem fiecare dintre noi… tot ceea ce inima ne spune şi ce azi nu vedem posibil de realizat, să avem încredere că Dumnezeu ne însoţeşte şi prin Isus Cristos, ne vindecă”. Acesta este îndemnul pe care preasfinţitul l-a rostit celor prezenţi în bazilica din Padova, spre sfârşitul omiliei, şi a încheiat cu aceleaşi cuvinte ale lui Isus cu care şi-a şi început cuvântul de învăţătură: Totul este posibil pentru cel care crede sau nimic nu este imposibil pentru cel care crede”.
Rectorul Bazilicii, Arhimandritul Enzo Poiana, cu origini româneşti, a mulţumit Preasfinţiei Sale, preoţilor şi tuturor pelerinilor care au ales în acest An al Milostivirii să fie împreună în bazilica marelui sfânt, a cărui cult este atât de răspândit printre credincioşii români.
La final, s-a dat citire unei scrisori caloroase a episcopului de Padova, Mons. Claudio Cipolla, care nu a putut participa la ceremonie.
La Sfânta Liturghie a fost prezent şi Consulul României la Trieste, domnul Cosmin Dumitrescu.
Pentru toţi cei prezenţi, a fost pregătită o agapă frăţească.
          
Sursa: www.episcopiamm.ro
Biroul de Presă / Ufficio Stampa

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.