Română | Italiano
AcasăŞtiri201611 Aprilie: Al zecelea pelerinaj al românilor greco-catolici la Bazilica Sf. Anton de ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11625.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11625.jpg

Ştiri

Al zecelea pelerinaj al românilor greco-catolici la Bazilica Sf. Anton de Padova în presa italiană

Al zecelea pelerinaj al românilor greco-catolici la Bazilica Sf. Anton de Padova în presa italiană

În o mie cinci sute, veniţi din cele treizeci de parohii răspândite în toată Italia, ieri la Bazilica Sf. Anton de Padova ("il Santo") la tradiţionalul pelerinaj: iată românii uniţi cu Roma din diasporă (adică românii de rit bizantin), la marea lor întâlnire pentru Liturghia arhierească, care a fost transmisă în direct de Radio Maria în ţara de origine. Un fel de comuniune ideală şi spirituală importantă, care a fost pusă în lumină de mai multe părţi.
Bazilica Sf. Anton plină, dealtfel nu mult prea deosebit de ceea ce se petrece în fiecare marţi în bisericile româneşti greco-catolice din România şi din străinătate, tocmai pentru o slujbă în cinstea sfântului Anton, a cărui devoţiune este foarte răspândită, aproape de suflet, profundă, precum ne-au mărturisit preoţii prezenţi - astfel încât în toate bisericile lor se află o icoană, o statuie, o pictură sau ceva tipărit (care-l reprezintă pe Sfântul Minunilor).
A fost o întâlnire de natură spirituală, dar urmată şi de o agapă frăţească organizată pentru a petrece împreună în curtea internă a mănăstirii antoniene, pentru manifestarea cordialităţii, a prieteniei şi a dăpănării amintirilor din patria mamă, a fost prezent şi consulul general al României la Trieste, domnul Cosmin Dumitrescu.
Preasfinţitul Vasile Bizău, episcop de Maramureş, ajutat de preoţii "sincelli" di Venezia, padre Vasile Alexandru Barbolovici şi de Bologna, padre Marinel Mureşan, dar şi de Rectorul Sanctuarului antonian (numit acum trei ani Arhimandrit al Bisericii Româneşti) a slujit lunga şi solemna liturghie arhierească, pătrunsă de un puternic sens al sacrului şi cu sprijinul cântului liturgic susţinut de Corul studenţilor teologi de la Colegiul Pio Romeno din Roma şi Veneţia. Cu praporii din diferite parohii (de la ROma la Verona, de la Padova la Udine), deasemenea bărbaţi, femei şi copii îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale româneşti. Numeroşi au fost preoţii împreună slujitori la Sfânta Liturghie arhierească, care s-au pus la dispoziţia credincioşilor pentru taina Spovedaniei.
Cel care a fost gazda acestui eveniment, împreună cu rectorul Bazilicii Sf. Anton, padre Enzo Poiana, a fost padre Aetius Pop, preot în cadrul diecezei din Padova.
www.ilgazzettino.it
Traducere în limba română: pr. Ioan Mărginean-Cociş
Giovanni Lugaresi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.