Română | Italiano
AcasăŞtiri201612 Aprilie: ParohiaUdine2002 în Friuli la Udine. Al zecelea pelerinaj la Bazilica Sf. ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11547.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11547.jpg

Ştiri

ParohiaUdine2002 în Friuli la Udine. Al zecelea pelerinaj la Bazilica Sf. Anton de Padova, 2006-2016

ParohiaUdine2002 în Friuli la Udine. Al zecelea pelerinaj la Bazilica Sf. Anton de Padova, 2006-2016

Misiunea Românească în comuniune cu Roma "Sf. Cristofor" din Friuli la Udine, în Biserica San Cristoforo din piaţa cu acelaşi nume a organizat şi anul acesta pelerinajul la Bazilica Sf. Anton de Padova. Este un an aniversar, deoarece s-a ajuns la al zecelea an consecutiv de când s-a format această tradiţie anuală a acestul special pelerinaj.
Petru mulţi dintre noi este realizarea unui vis, de mici copii am auzit câte ceva despre minunile sf. Anton de Padova, din poveştile bunicilor, din rugăciunile intense pe care le făceau de multe ori în secret.
Ne-am organizat în grup şi am plecat 30 de persoane cu autocarul, iar alte familii, circa 20 de persoane au participat venind din Friuli cu propriile maşini, fie pentru că au copiii mici, fie pentru că trebuiau să ajungă mai repede acasă. Sunt bineveniţi toţi, apoi ne întâlnim la Sf. slujbă Liturgică arhierească.
Pelerinajul în grup este frumos, deoarece ne rugăm împreună, ne cunoaştem mai bine şi reprezentăm comunitatea parohială alături de toate celelalte comunităţi ajunse din toate părţile Italiei.
Plecarea la ora 08.00 din Udine, piazza San Cristoforo. Am ajuns la Bazilica Sf. Anton din Padova unde imediat am luat parte la Convorbirile spirituale pe tema "Milostivirea în sfânta taină a Mărturisirii" coordonată de pr. sincel Marinel Mureşan (Bologna).
Credincioşii au avut ocazia să se mărturisească preoţilor care erau la dispoziţie, să cunoască şi să aprofundeze unele adevăruri de credinţă pe calea spre mântuire în Hristos Domnul nostru.
Biserica nu este pentru a ne face să ne simţim bine, ci are vocaţia sfântă să ne propună calea spre mântuirea sufletului, chiar dacă pe această cale trebuie parcurse urcuşuri ale suferinţei. De exemplu, în cazul faimoasei opere de artă "La Pietà", a marelui Michelangelo, care se află în Bazilica Sf. Petru din Vatican, dacă nu ar fi fost înlăturată piatra în exces, pentru a scoate la lumină opera de artă pe care o vedem astăzi, oare ce ar fi rămas: un bloc de marmură, asemenea multora. Aşa şi persoana umană în devenire, trebuie să înlăture cele ce sunt în exces, să fie şlefuită şi finisată prin acţiunea harului şi a intervenţiei divine, pentru a dobândi fericirea veşnică. Biserica are această dificilă sarcină şi poate din aceste motive este nesuportată de mulţi oameni, de toţi cei care iubesc blocurile de piatră întregi şi din cauze multiple poate niciodată nu o să aibă dorinţa de a vedea propria operă teandrică pe care Dumnezeu o poate dărui fiecărei persoane credincioase şi trăitoare a timpului eveniment (kairos, timp oportun, timp favorabil) pe care îl propune Creştinismul în Hristos cel Înviat.
După participarea la sf. Liturghie arhierească cu P.S. Sa Vasile Bizău, Arhiereu de Maramureş, alături de un numeros grup de preoţi români din Italia, am participat la agapa frăţească din Curtea interioară a Sanctuarului antonian, apoi ne-am îndreptat pe jos la Abaţia "Santa Giustina" trecând prin "Prato della Valle", cea mai mare piaţă ovală din lume. La Santa Giustina l-am avut pe don Stefano ghid al mănăstirii benedictine, friulan de origine. În această impunătoare biserică se află moaştele sf. evanghelist Luca şi ale sfintei Iustina. Momentul a fost înălţător, am vizitat bisericile din incinta abaţiei, capelele unde se roagă călugării, am intonat cântări de suflet care ne-au făcut să experimentăm apropierea de Dumnezeu. Am ascultat prezentarea ghidului, îmbunătăţind puţin cunoştinţele noastre istorice, artistice şi legate de evenimentele acestor zone padovane.
Mulţumesc tuturor participanţilor pentru bunăvoinţă, pentru disponibilitate şi îi rog să fie în continuare, pe parcursul vieţii, buni mărturisitori ai bucuriei lui Hristos faţă de semenii şi confraţii noştri care sunt departe de Dumnezeu, ocupaţi cu alte lucruri pe care le mănâncă rugina şi care dacă oferă unele bucurii, sunt trecătoare şi vremelnice.
Avem un suflet şi suntem chemaţi să ne îngrijim cu dragoste de scânteia divină care a fost pusă cu multă şi aleasă Iubire în viaţa noastră. Acea Iubire o sărbătorim şi o trăim la Sfânta Înviere şi în fiecare Duminică la Sfânta Liturghie euharistică. "DUMINICAx52" din 365 de zile ale unui an, este proiectul pastoral pe care vrem să-l răspândim între toţi românii.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.