Română | Italiano
AcasăŞtiri20117 Ianuarie: Bisericile Orientale care ţin calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul în ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11631.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11631.jpg

Ştiri

Bisericile Orientale care ţin calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul în măsuri de securitate severe

(RV - 7 ianuarie 2011) Bisericile orientale care urmează calendarul iulian sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Fraţilor şi surorilor acestor comunităţi Benedict al XVI-lea le-a transmis cele mai călduroase urări joi, în solemnitatea Epifaniei, la rugăciunea „Îngerul Domnului”. „Bunătatea lui Dumnezeu - a spus Papa - să întărească în toţi credinţa, nădejdea şi dragostea şi să dea mângâiere comunităţilor care sunt în încercare.
Bisericile orientale sărbătoresc naşterea lui Isus pe 7 ianuarie, încredinţând orice speranţă Mântuitorului, „Principele păcii”. Dar celebrările de Crăciun se desfăşoară în diferite ţări, în condiţii de securitate sporite de teama unor posibile atentate. În Orientul Mijlociu credincioşii sunt protejaţi de militari în echipament de luptă. În Irak, în oraşul Mosul, forţele de securitate au descoperit diferite proiectile şi câteva centuri încărcate cu exploziv în apropiere de biserica locală ortodoxă de rit caldeean. Şi în Europa poliţişti şi agenţi de securitate supraveghează intrările în locurile de cult. Ceea ce a provocat ridicarea nivelului de alarmă sunt noi ameninţări din partea integriştilor legaţi de gruparea Al Qaeda. Dar temerile nu-i opresc pe credincioşi. În Egipt, mai ales, comunitatea coptă a participat noaptea la celebrările Veghii în condiţii stricte de siguranţă. Shenouda al III-lea, papa Alexandriei şi patriarh al Episcopatului „Sfântului Marcu”, a amintit în predică victimele atentatului de la început de an care a costat viaţa a 23 de persoane şi toţi creştinii ucişi pentru credinţă în diferite ţări. Chiar populaţia necreştină şi-a manifestat apropierea. În Egipt mulţi credincioşi musulmani au luat parte la serviciile religioase creştine pentru a sublinia solidaritatea lor faţă de credincioşii copţi. Măsuri strice de securitate au fost adoptate şi în Rusia. Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Kiril, a celebrat noaptea tradiţionala slujbă de priveghere în catedrala „Cristos Mântuitorul” în prezenţa a mii de persoane, între care preşedintele Federaţiei ruse Dimitri Medvedev. La predică patriarhul rus Kiril a spus că Dumnezeu, ca răspuns la rugăciuni, „intră în viaţa omului, îl ţine de mână şi îl sprijină, îi luminează mintea, sufletul şi îi întăreşte trupul”. Acum mai mult ca oricând - a spus patriarhul Kiril - omul „are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu, de iubirea şi îndurarea sa”.
Pentru comunitatea coptă, în mod special, celebrările Crăciunului sunt deci însoţite de rugăciuni pentru victimele masacrului din noaptea Anului Nou la biserica din Alexandria Egiptului. Redacţia centrală a stat de vorbă cu episcopul diecezei copte ortodoxe Sfântul Gheorghe din Roma, Barnaba El Soryany:
Am celebrat Sfântul Crăciun în noapte, cu tristeţea şi lacrimile în ochi din cauza atentatului de la începutul anului. Astăzi este întâlnirea cu familiile, dar anul acesta la Crăciun nu vor fi urări şi astfel Crăciunul parte stins. Lipsesc fericirea şi bucuria din ceilalţi ani.
Suntem oricum foarte, foarte recunoscători pentru ceea ce face papa Benedict al XVI-lea pentru toţi creştinii Orientului Mijlociu. A convocat un Sinod special pentru această regiune, ajută comunitatea noastră, se face purtător de cuvânt în toată comunitatea internaţională pentru a proteja credincioşii noştri în tot Orientul Mijlociu. Dialogul apoi dintre catolici şi ortodocşi există din 1973, când Sanctitatea sa Papa Shenouda a venit în Vatican, pe timpul lui Paul al VI-lea. S-au făcut paşi importanţi şi văd că între Biserici acum - mulţumim lui Dumnezeu - am făcut mult şi sperăm să se meargă înainte cu acest dialog.
Adaug un lucru, cel al mesajului nostru: Opriţi violenţa! Opriţi terorismul şi vărsarea de sânge!. Duminica viitoare, 9 ianuarie, între orele 14 şi 16, comunitatea coptă ortodoxă creştină la Roma organizează o manifestaţie în Piaţa Republicii, de solidaritate cu fraţii noştri creştini din Egipt.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.