Română | Italiano
AcasăŞtiri201626 Aprilie: Reculegere spirituală a preoţilor din Italia Centrala
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11567.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11567.jpg

Ştiri

Reculegere spirituală a preoţilor din Italia Centrala

Reculegere spirituală a preoţilor din Italia Centrala

Sâmbătă 23 aprilie 2016, la sediul Arhiepiscopiei Catolice din Bologna, a avut loc o zi de pregătire spirituală pentru preoţii vicariatului Italiei Centrale (protopopiatele de Emilia-Romagna si Marche si cel de Toscana si Umbria), la care au participat soţiile şi copiii unora dintre preoţi.
Întâlnirea a început la ora 9.00 cu un moment de rugăciune în limba română, urmat mai apoi de întâlnirea cu Arhiepiscopul de Bologna, Mons. Matteo Maria Zuppi, care a ţinut o meditaţie pentru preoţi şi soţiile acestora.
Mons. Zuppi a multumit preoţilor greco-catolici români pentru activitatea lor pastorală şi a subliniat importanţa muncii lor pe teritoriul zonei vicariatului Italiei Centrale pentru a veni în sprijinul nevoilor spirituale ale credincioşilor propriei biserici sui iuris.
Arhiepiscopul a ţinut să sublinieze importanţa întâlnirii preoţilor şi a soţiilor lor în asemenea momente de retragere spirituală şi de cunoaştere reciprocă, precum şi importanţa participării preoţilor români greco-catolici la întâlnirile cu clerul diecezelor din care fac parte.
”Sunt multe sfide pe care trebuie să le înfruntăm astăzi, atât noi ca şi preoţi, cât şi credincioşii noştri. Sunt mulţi "balauri" (făcând aluzie la balaurul înfruntat şi învins de sf. Gheorghe) care ar dori să mînânce sau să distrugă comunităţile noastre. De aceea este important să ne regăsim împreună în anumite momente, să ne rugăm, să ne întărim reciproc” a spus arhiepiscopul.
Preasfintia Sa a vorbit apoi şi despre sfinţii Francesco de Assisi şi Filippo Neri pe care Sfântul Părinte Papa i-a indicat ca şi exemple de urmat pentru preoţi. De asemenea a amintit şi de exemplul lui ”Don Camillo”, care era aproape de persoanele din parohia sa, îi cunoştea pe toţi, stătea în mijlocul lor şi mai ales se ruga pentru ei; la fel trebuie să facă şi preoţii de astăzi, să fie aproape de credincioşi, să se roage pentru ei şi să nu cadă ispitei de a deveni doar funcţionari sau manageri.
Fiind în Anul jubilar al Milostivirii, Mons. Zuppi a vorbit şi despre milă, semnificaţia ei şi cum trăirea ei ne poate transforma în creştini mai buni şi mai activi. Mila ne poate face să fim sensibili la greutăţile sau problemele celorlalţi, să simţim că problemele societăţii actuale sunt şi ale noastre nu doar ale unor categorii de persoane. Mila ne învaţă să îi ajutăm pe cei nevoiaşi de lângă noi, să îi însoţim pe drumul spiritual, să îi ajutăm să crească.
Arhiepiscopul a arătat că şi papa Francesco este foarte preocupat de această temă a milei şi că o simte actuală şi necesară atât pentru lumea de azi cât şi pentru Biserică. De aceea şi-a dorit un jubileu al Milei, pentru că este nevoie de milă în întreaga lume.
În încheierea meditaţiei sale, Mons. Zuppi spunea să încercăm ”să folosim cât mai des medicamentul milei, mai ales la spovadă şi să devenim oameni noi, care privesc lucrurile cu ochi milostivi, deoarece aceasta permite să se regenereze iubirea în viaţa celor care au păcătuit şi să devină oameni noi”. La sfârşit a urmat un moment de dialog cu preoţii în care Arhiepiscopul l-a invitat pe pr. vicar Marinel Mureşan să participe la o sesiune a conferinţei episcopilor din regiunea Emilia-Romagna şi să prezinte acolo mai pe larg situaţia familiilor preoţilor şi a comunităţilor greco-catolice din regiune.
A doua meditaţie a zilei a fost ţinută de către, Mons. Andrea Caniato, responsabilul Fundaţiei Migrantes la nivel regional, care a fost de fapt o continuare despre tema milei cu referire la faptele milei sufleteşti.
Mons. Caniato a subliniat că noi creştinii, atât preoţi cât şi laici, suntem chemaţi să devenim instrumente ale milei în mâinile lui Dumnezeu, că trebuie să fim apostoli, să anunţăm oamenilor Evanghelia lui Isus, printr-o predicare bună întărită de mărturia iubirii şi a fidelitaţii faţă de Isus Domnul.
La sfârşitul zilei preoţii, împreună cu soţiile şi copiii, au intrat în Catedrala din Bologna pe Poarta Sfântă, oprindu-se pentru un moment de rugăciune şi de reculegere.
Mulţumind tuturor preoţilor şi doamnelor preotese care au participat la acest moment comunitar, ne rugăm totodată Preasfintei Fecioare să binecuvânteze roadele spirituale ale acestei zile şi să facă posibilă cât mai curând o întâlnire a tuturor preoţilor români de rit bizantin din Italia împreună cu soţiile şi copiii lor.
P. Tiberiu Sirbu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.