Română | Italiano
AcasăŞtiri20161 Mai: Numărul de Paşti - 2016 al revistei comunităţii româneşti din Padova
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11674.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11674.jpg

Ştiri

Numărul de Paşti - 2016 al revistei comunităţii româneşti din Padova

Numărul de Paşti - 2016 al revistei comunităţii româneşti din Padova

În contextul praznicului pascal, este disponibil în cadrul comunităţii româneşti greco-catolice de la Padova numărul 20/2016 al revistei „Foaia Parohială”. Aceasta oferă 12 pagini de articole şi lecturi pentru suflet.
Pastorala PS Virgil Bercea –cu care începe revista- propune Învierea lui Isus ca şi antidot al speranţei împotriva descurajării ce provine din ştirile nefaste ce ne inundă vieţile în fiecare zi: „Vedeţi ce vremuri tulburi trăim! Valuri migratoare de oameni în căutarea unei vieţi mai bune şi a unei vieţuiri mai liniştite; (...) spaima, frica şi teroarea sunt, din nefericire, iarăşi la ordinea zilei. Toate acestea le auzim în timp real, le vedem pe toate canalele media, le trăim şi noi în nesiguranţa şi teama zilei de mâine. Această realitate nu face altceva decât să transforme sufletele noastre în morminte triste peste care sunt aşezate alte şi alte pietre de mormânt care ne apasă şi ne fac prizonieri ai vremurilor tulburi şi neaşezate. (...) În acest context vă îndemn să ascultaţi cântarea clopotelor din dimineaţa Învierii; vă îndemn să vă ridicaţi, să mergeţi, să vedeţi şi să vă minunaţi în faţa mormântului gol al lui Hristos, devenit izvorul Luminii, al Vieţii şi Bucuriei. El, Domnul, ne poate elibera, şi ne eliberează de orice frică, El ne poate reda speranţa şi încrederea, cu El trăim şi suntem oameni ai păcii şi ai iubirii.”
Dacă pe data de 16.04.2016, Papa Francisc a făcut o vizită scurtă pe insula Lesbos (Grecia) cu scopul de a-i întâlni pe refugiaţii la tabăra Moria, revista continuă cu prezentarea discursului plin de realism, dar şi de umanitate şi de speranţă, pe care Suveranul Pontif l-a adresat refugiaţilor: “Când un frate sau o soră de-a noastră suferă, toţi suntem afectaţi. Toţi ştim din experienţă cât e de uşor pentru unele persoane să ignore suferinţele altora şi chiar să profite de vulnerabilitatea lor. Dar ştim şi că aceste crize pot să scoată din noi ce e mai bun. (...) Acesta este mesajul pe care doresc să vi-l las astăzi: nu vă pierdeţi speranţa! Cel mai mare dar pe care ni-l putem face reciproc este iubirea: o privire milostivă, grija de a ne asculta unul pe altul şi de a ne înţelege reciproc, un cuvânt de încurajare, o rugăciune. Vă doresc să puteţi împărtăşi acest dar unii cu alţii”.
La pagina 6, revista ne propune o scurtă reflecţie a preotului ortodox Ioan F.Florescu despre “Flacăra sfântă” care vine de Paşti la Ierusalim. Întrucât a devenit o adevărată modă în România deplasarea cu avionul pentru a aduce lumină din Ţara Sfântă, autorul atrage atenţia, cu inteligenţă şi umor, că această practică ascunde reducţionisme spirituale şi pastorale, reprezentând o adevărată deviere de la esenţial şi o focalizare pe un aspect cu totul marginal.
La secţiunea “Literatură” continuă seria de povestiri ale pr. Ioan Miclea cu privire la amintirile sale din primii ani ca preot. Povestirea “Iepelor”, a bunătăţii sufleteşti a oamenilor care însămânţează pământul preotului fără ştirea lui ori superstiţia femeii care cere să se facă “molitva şarpelui” asupra vacii - sunt pagini pline de umor, care vădesc înţelepciunea şi tactul unui preot tânăr, la începutul sec XX.
Secţiunea “Ştiri” consemnează numirea d-lui George G. Bologan, fiu al Bisericii Greco-Catolice, în funcţia de ambasador al României pe lângă Statul Italian, precum şi evenimentul pelerinajului greco-catolicilor români din Italia la Bazilica Sf.Anton din Padova, ce a avut loc pe 10 aprilie 2016.
Programul liturgic al comunităţii pentru Triduum-ul Pascal, este urmat de salutul slujitorilor altarului adresat tuturor, cu ocazia praznicului Învierii.
Revista se încheie cu calendarul pelerinajelor ce vor avea loc în luna mai, luna Maicii Domnului. Întrucât în pelerinajele anilor trecuţi a fost vizitată bună parte a sanctuarelor mariane din/de pe lângă oraşul Padova, în 2016 va fi urmat un itinerar pe urmele picturilor realizate de către artiştii români Mihail şi Maricica Ivanov.
          
Revista poate fi descărcată şi lecturată aici:
P. Cristian Sabău

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.