Română | Italiano
AcasăŞtiri20118 Ianuarie: "Liturghia popoarelor" în Catedrala din Vicenza
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11579.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11579.jpg

Ştiri

"Liturghia popoarelor" în Catedrala din Vicenza

"Liturghia popoarelor" în Catedrala din Vicenza

Doamna în blană este aşezată în rândul din faţă, lângă ea un domn, se uită în jur şi spune: „Da, pentru a vedea catedrala aşa plină este nevoie de imigranţi...”. Catedrala este plină de ghanezi, nigerieni, ucraineni, filipinezi, români. Sărbătoarea popoarelor tocmai a început. O iniţiativă a diecezei, care a chemat împreună toate comunităţile de imigranţi catolici şi pe preoţii lor din zona oraşului Vicenza.
Ceremonia a fost oficiată de către administratorul diecezan Mons. Lodovico Furian într-o atmosfera festivă, de cântece, oferte, culori, culori şi tradiţii foarte diferite. Dar toate împărtăşite de acelaşi impuls şi stimulent: dorinţa de a participa, de a se ruga, de a face parte dintr-o comunitate mai mare, mai largă, în stare să înveţe ceva diferit.
Alături de corul catedralei au cântat filipinezii, ghanezii, mulţi în costume tradiţionale, alţii cu haine de sărbătoare pentru a sublinia un moment important. Lecturile au fost, toate, recitate în diverse limbi.
În timpul predicii Mons. Furian a vorbit despre Orient si Occident, două lumi care încep să se cunoască. S-a axat pe Isaia, „paroh de imigranţi”. Apoi, a vorbit despre multiculturalitate. „Element cheie pentru a ne deschide minţile şi inimile spre noutate, spre respiraţia care vine din zone diferite de pământ, care rămâne în continuare vital. Trebuie să considerăm diferenţele - a declarat administratorul diecezei - într-o manieră paşnică. Lumea este formată din mai multe culori, şi aceasta necesită o masă de lucru unde Dumnezeu trebuie să fie tatăl tuturor.
Semnificativ a fost momentul ofertelor: pâinea comunităţii ucrainene, fructele grupului ghanez şi multe altele.
La sfârşit cântece între doamne care dansau şi copii care le imitau.
Apoi prânzul comunitar… Mai mult de 500 de credincioşi s-au adunat în patru parohii: la „Araceli”: imigranţii filipinezi şi români, în „San Marco” din Creazzo africanii francofoni. La „San Paolo”, în oraş, anglofonii, iar, la „San Giuseppe” ucrainenii.
Chiara Roverotto

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.