Română | Italiano
AcasăŞtiri20169 Mai: Hirotesirea întru ipodiacon a studentului teolog drd. Ionuţ Blidar - în ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11644.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11644.jpg

Ştiri

Hirotesirea întru ipodiacon a studentului teolog drd. Ionuţ Blidar - în Duminica Tomei la Lugoj

Hirotesirea întru ipodiacon a studentului teolog drd. Ionuţ Blidar - în Duminica Tomei la Lugoj

În Duminica după Sfânta Înviere, denumită în Biserica noastră a Tomei sau a Milostivirii lui Dumnezeu, în frumoasa catedrală greco-catolică a Lugojului a primit tonsura clericală şi a fost hirotesit întru lector şi ipodiacon tânărul student teolog Ionuţ Blidar, proaspăt absolvent al Institutului de Studii Ecumenice San Bernardino di Veneţia şi doctorand al Universităţii Pontificale „Antonianum” din Roma.
Hirotesirea a fost precedată de pregătirea spirituală a candidatului şi de colocviile cu Preasfinţia Sa Alexandru Mesian în timpul Săptămânii Luminate, timp în care viitorul slujitor a putut să cunoască mai aprofundat experienţa extraordinară a episcopului Alexandru care cu 51 de ani în urmă, chiar în ziua de 8 Mai 1965, a primit, în clandestinitate, tonsura clericală şi lectoratul, apoi Diaconatul şi taina sfintei Preoţii,.
Ridicarea candidatului la treapta minoră a ipodiaconatului a avut loc la începutul Sfintei Liturghii arhiereşti, la ora 10.30, împreună slujitori la altar fiind Mons. Angelo-Narcis Pop – Vicar General de Lugoj şi Pr. Teodor Baba – Protopop de Lugoj. Răspunsurile liturgice au fost date de coriştii Corului Reînvierea al catedralei episcopale lugojene. După hirotesire noul ipodiacon a slujit la Sfânta Liturghie, rostind şi împlinind rânduiala liturgică.
În semn de apropiere, de încurajare şi pentru ca momentul acesta să fie unul de bucurie, deoarece marchează, după cum a spus PS Alexandru, slujirea mai activă şi mai tenace în vestirea Cuvântului lui Dumnezeu, au fost prezenţi părinţii, bunicii, prietena şi unii dintre cei mai apropiaţi fraţi spirituali ai candidatului, care după Sfânta Liturghie, împreună cu Preasfinţitul Episcop, cu preoţii împreună slujitori şi cu personalul curiei eparhiale au sărbătorit la o agapă frăţească în sala mare de festivităţi a Palatului Episcopal.
În timpul agapei Preasfinţitul Alexandru le-a vorbit din suflet celor prezenţi câte ceva din istoria Eparhiei Lugojului, despre episcopii martiri (P.S. Sa Valeriu Traian Frenţiu şi P.S. Sa Ioan Bălan), despre viaţa consacrată din cadrul eparhiei şi despre importanţa unei normale frăţietăţi între creştini şi între toţi oamenii.
După fotografiile de grup, Preasfinţitul a dăruit fiecăruia câte o carte invocând asupra tuturor ocrotirea Maicii Domnului - Apărătoarea noastră (a cărui icoană miraculoasă se venerează în Sanctuarul eparhiei, de la Scăiuş).
Candidatul a primind de la PS Alexandru, în latină, motto-ul în noua slujire Sicut misit me Pater, et ego mitto vos, verset luat chiar din Evanghelia zilei şi şi-a ales ca ocrotitoare pe Sfânta Faustina Kovalska şi pe Serva lui Dumnezeu, Rafila Găluţ, fecioara stigmatizată de la Bocsig, noul ipodiacon se pregăteşte în continuare prin studii, slujire şi viaţă creştină spre a putea ajunge la primirea cu vrednicie a Tainei Sfântei Preoţii.
P. Vasile-Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.