Română | Italiano
AcasăŞtiri201611 Mai: “Missio Emilia Romagna”
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11633.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11633.jpg

Ştiri

“Missio Emilia Romagna”

“Missio Emilia Romagna”

Pentru al cincilea an consecutiv, urmând indicaţiile Biroului Naţional pentru cooperarea misionară între Biserici şi a Episcopilor din Regiunea Emilia Romagna, Coordonamentul Centrelor Misionare (încredinţat lui don Mirko Santandrea din Dieceza de Faenza) a organizat la Bologna în 10 mai Întâlnirea Fidei donum a misionarilor străini prezenţi în Diecezele regiunii şi Fidei donum a misionarilor italieni reintraţi sau actualmente prezenţi în Italia. Din Protopopiatul Emilia Romagna şi Marche a Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolice au participat părintele Vicar Marinel Muresan – paroh de Bologna, părintele Protopop Mihai David – paroh de Forlì şi Cesena şi părintele Cristian Coste – paroh de Rimini.
Mons. Matteo Zuppi, Arhiepiscop de Bologna a prezentat o relatare cu tema: “Fidei donum şi misiunea în lumina Evangelii Gaudium”. A evidenţiat nu întru atât cooperarea, cât importanţa comuniunii între Biserici, aşa cum ne cere Cristos.
Mons. Zuppi şi-a început discursul: După 50 de ani de la Conciliul Vatican II ni se cere entuziasmul de a ne pune în mişcare. Fiind profund înrădăcinaţi în Diecezele noastre, suntem invitaţi să trăim prezentul Bisericii, să trăim pe deplin semnele timpurilor. Întrebarea este: cum să atragem toată Biserica la o atitudine misionară?
Apoi a subliniat implicarea laicilor, responsabilitatea misiunii, adică suntem cu toţii chemaţi la o atitudine misionară. Suntem foarte anchilozaţi, suntem prea închişi iar Papa Francisc ne îndeamnă la ceva mult mai mult. Toată Biserica trebuie să fie misionară, trebuie să implicăm toată Biserica. Mons. Zuppi a spus că parohia face prea mari eforturi pentru a se deschide, de aceea suntem chemaţi să investim identitatea ieşind, nu închizându-ne. “Evanghelia Bucuriei” ar trebui să ne pună în discuţie, adică să nu uităm că toţi suntem “noi”, nu noi şi ei (misionarii), ci trebuie să implice toţi credincioşii pentru a deveni Biserică. Simţim multă oboseală, dificultatea de a ne pune în mişcare, de a ne deschide, nu văd prea mult entuziasm în jurul nostru. A nu trăi cu patos, înseamnă a refuza să trăieşti, se stinge Spiritul Sfânt – a spus Monseniorul. O singură preocupare trebuie să avem: Biserica care se închide. Tocmai pentru aceasta e necesar să facem în aşa fel ca frontierele să comunice, adică Misiune “tout court”. Misiunea nu e doar pentru puţini, este însăşi inima omului. Biserica ce nu iese, nu doar se îmbolnăveşte ci moare. Papa Francisc ne avertizează: “...atenţie, să nu deveniţi Ong-uri, Biserica nu e un “club” sau “Crucea Roşie”. Când lipseşte entuziasmul, când se stinge pasiunea pentru misiune trebuie să apărăm gratuitatea. Problema este să ne asumăm Misiunea şi Pastoraţia sociala, care sunt unite, să devenim starea permanentă de misiune în lumea întreagă – a adăugat Mons. Zuppi.
În concluzie, a reamintit: trebuie să ne reimplicăm pentru a reconstrui comuniunea, doar mergând în afară găsim ceea ce este interior. Doar astfel vom găsi identitatea noastră, avem nevoie să ne deschidem. Când ne e frică, atunci de fapt avem puţină identitate. Trebuie să avem atitudinea de la Rusalii şi să trăim Sfânta libertate a Evangheliei.
Papa Francisc ne eliberează de frică, ne dăruie seninătatea sa şi ne ajută să înţelegem cât de mult trebuie să fim asemeni unei Mame. Dacă păşim în această lumină vom fi surprinşi cât de mult ne îndrăgeşte lumea şi cât suntem de credibili, şi astfel vom da multe roade, a încheiat Mons. Zuppi.
La sfârşit, don Mirko Santandrea din Dieceza de Faenza, Coordonatorul Centrelor Misionare, a mulţumit Arhiepiscopului pentru relatarea sa şi a reliefat faptul că “unica Diakonie care salvează este să serveşti cu bucurie Ospăţul Domnului lumii întregi”.
A fost o întâlnire care ne-a dăruit tuturor misionarilor străini şi italieni prezenţi din diferite Dieceze din Emilia Romagna, multă lumină şi Spirit Sfânt în pelerinajul nostru de Biserică.
Mulţumim Coordinamentului Centrelor Misionare “Missio Emilia Romagna” pentru ocazia de a ne trezi sufletele pentru o Evanghelizare cu bucurie în Diecezele de apartenenţă.
p. Mihai David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.