Română | Italiano
AcasăŞtiri201612 Mai: Mesajul adresat Preşedintelui României de către Prefericirea Sa Card. Lucian ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11629.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11629.jpg

Ştiri

Mesajul adresat Preşedintelui României de către Prefericirea Sa Card. Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma

Mesajul adresat Preşedintelui României de către Prefericirea Sa Card. Lucian Mureşan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma

Mesajul adresat Preşedintelui României de către Întâistătătorul Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureşan
În cadrul întâlnirii dintre Episcopii Catolici şi preşedintele României la Palatul Cotroceni, PS Mihai Frăţilă, Episcopul greco-catolic de Bucureşti, a citit mesajul Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române, Unită cu Roma, Greco-Catolică, către Excelenţa Sa, Dl. Klaus Iohannis:
Excelenţa Voastră,
Regret că nu pot fi prezent astăzi la audienţa pe care aţi binevoit să o acordaţi Conferinţei Episcopilor Catolici din România cu ocazia lucrărilor sesiunii de primăvară din acest an, organizată de Eparhia greco-catolică "Sfântul Vasile cel Mare" de Bucureşti. Este o mare bucurie şi o onoare pentru noi toţi întâlnirea cu Preşedintele ţării şi vă mulţumesc din inimă.
La 1 Decembrie 2018, se împlinesc 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu Patria mamă. Doi din cei patru delegaţi ardeleni care au adus Regelui Ferdinand şi guvernului de atunci actele rezoluţie de unire de la Alba Iulia au fost fii ai Bisericii noastre, Episcopul Iuliu Hossu al Gherlei şi Alexandru Vaida-Voievod. Celebrarea centenarului ar trebui, deci, să ne găsească pe toţi reuniţi în aspiraţia pentru demnitatea viitorului, cu recunoştinţă faţă de trecutul jertfei, piatră de temelie pentru edificiul aspiraţiilor naţionale.
Domnule Preşedinte,
Biserica Română Unită cu Roma a ştiut să însoţească Evanghelia cu slujirea în favoarea cetăţii. Îmbrăţişarea dintre Episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu, Cardinalul de mai târziu, la Adunarea din decembrie 1918 nu a fost formală. Avem nevoie de gesturi concrete în regăsirea unui echilibru confesional. Gestul Excelenţei Voastre de a primi Episcopii catolici, ne inspiră speranţa celebrării Centenarului Unirii şi poate fi temeiul unui viitor autentic şi real. Cred, în acest sens, că autorităţile statului şi Excelenţa Voastră în mod special pot pregăti şi susţine climatul necesar pentru reactualizarea unei astfel de îmbrăţişări ca la 1918, semn al respectului reciproc şi al aspiraţiilor demnităţii naţionale.
Aş dori prin prezenta să reafirm disponibilitatea Bisericii Române Unite pentru o celebrare a Centenarului în spirit creştin şi naţional pentru ca toţi românii, indiferent de confesiune sau etnie, să fie edificaţi pe piatra credinţei, a respectului şi a dreptăţii.
Credem că este necesară susţinerea Statului român pentru a inspira spiritul unei celebrări aşezate pe respect, mai puţin pe supremaţii numerice, fiindcă adevărul nu este obiect electoral. Suntem, de aceea, îndreptăţiţi să credem că respectul şi cuviinţa trebuie să fie calităţile unei sărbători autentice, pregătite de gesturi concrete din partea tuturor Bisericilor. Nu numai pentru ţară, ci şi pentru Europa deja marcată de disensiuni.
Speram ca cel târziu până în anul 2018 să putem celebra beatificarea celor şapte Episcopi greco-catolici, decedaţi în faimă de martiriu sub regimul comunist. Ar fi un alt semn al împlinirii bucuriei pentru acea generaţie care a păstrat ţării verticalitatea în persecuţia comunistă de tristă amintire. Ne-am bucura cu acest prilej să fie posibilă pe Câmpia Libertăţii Micii Rome şi mult aşteptata vizită a Episcopului Romei, Sfântul Părinte Papa Francisc pe care l-aţi invitat în ţara noastră.
Excelenţa voastră,
Vă transmitem alături de recunoştinţa noastră şi asigurarea rugăciunii ca harul Mântuitorului să vă însoţească mereu în tot ceea ce întreprindeţi în slujba neamului.
†LUCIAN
Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.