Română | Italiano
AcasăŞtiri20165 Iunie: Pelerinajul comunităţilor etnice din Padova la Bazilica „Sfântului Anton”
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11635.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11635.jpg

Ştiri

Pelerinajul comunităţilor etnice din Padova la Bazilica „Sfântului Anton”

Pelerinajul comunităţilor etnice din Padova la Bazilica „Sfântului Anton”

Astăzi, duminică 5 iunie, la orele 12,15 a avut loc pelerinajul comunităţilor de emigranţi din dieceza de Padova, la Bazilica Sfântului Anton, cu cateva zile înainte de marea sărbatoare a “Marelui Om Sfânt”, al cărui mormânt se află în incinta Bazilicii, mediator la Pruncul Isus pentru cei care se roagă la el. Erau prezente: comunităţile române catolice de rit latin şi bizantin, comunitatea ucrainiană, filipineză, africană de limbă engleză şi franceză, chineză, croată, srilankeză, poloneză, albaneză, sudamericană, indiană, însoţite de capelanii lor.
Salutul iniţial, foarte gratificant, a fost adresat de către rectorul Bazilicii Enzo Poiana, credincioşilor, celebrantului Leopoldo Voltan, vicarul episcopal pentru pastorală, Episcopului de Padova Claudio Cipolla, responsabilului pentru emigranţi Elia Ferro, preoţilor şi diaconilor concelebranţi.
La rândul său don Leopoldo la salutat pe rector, pe confraţi şi pe cei prezenţi, transmiţând salutul episcopului. S-a sublimiat importanţa milostivirii şi a speranţei care sunt înscrise de către Dumnezeu în inimile noastre. A urmat un mic discurs al părintelui Elia Ferro despre ceea ce a observat, despre faptul că credincioşii prezenţi sunt uniţi de acelaşi Botez şi de aceeaşi Credinţă, care îi leagă de Biserica din Padova (dieceza), care la rândul său se regăseşte în Hristos Domnul.
Fiecare comunitate a contribuit cu câte ceva la Sfânta Liturghie, demonstrând încă o dată catolicitatea Bisericii lui Hristos. Filipinezii au cântat la începutul Sfintei Liturghii, africanii au cântat „Mărire întru cele de sus” (doxologia), o doamnă indiancă a citit prima lectură din Cartea Regilor, unde se vorbeşte despre marele profet Ilie care s-a rugat pentru învierea unui copil, fapt care s-a şi realizat.
A doua lectură a fost citită de către o doamnă croată, textul era din Scrisoarea Sfântului apostol Pavel către Galateni, care sublinia faptul ca Evanghelia nu ne prezintă modele umane de urmat, şi evidenţiază consideraţiile apostolului din Tars, care recunoaşte că a persecutat Biserica, dar admite faptul că a fost ales de Dumnezeu, „chiar din pântecele mamei sale”, pentru un plan inefabil.
Evanghelia a fost proclamată de ipodiaconul comunităţii greco-catolice din Padova, Marius Păcală. Pericopa evanghelică prevăzută de ritul latin a fost aceea în care se narează despre întâlnirea dintre cortegiul care îl însoţea pe Isus şi cel al unei văduve mame din Nain, silenţioasă şi îndurerată, care este consolată de catre Mântuitorul, şi nu doar atât, acesta îi redă fiul caruiă îi ordonă: „Tinere, îţi spun scoala-te”!
Celebrantul liturghiei a evidenţiat chiar aceste cuvinte, subliniind nu doar suferinţa şi durerea, dar şi darul vieţii care este Hristos.
După Simbolul Apostolic care l-a înlocuit pe cel Niceo- Constantinopolitan, a urmat rugăciunea credincioşilor. Prima invocaţie a fost făcută în frumoasa noastră limbă maternă română de către Florica Filimon. În această invocaţie ne-am rugat pentru Biserică, pentru Sfântul Părinte Papa Francesco, pentru delegatul apostolic al Bazilicii Giovanni şi pentru episcopul Claudio.
Cântecele din timpul împărtăşaniei au fost interpretate de către comunitatea greco-catolică ucrainiană.
La sfârşitul celebrării a urmat o procesiune cu o relicvă a Sfântului, însoţită de numeroase costume exotice tradiţionale din diferite ţesături şi culori, purtate de către români, africani, srilankezi, polonezi, croaţi, ucrainieni şi alţii. Binecuvântarea finală cu sfânta relicvă din Balconul Capelei Arhiconfraternităţii a încheiat Sărbătoarea lăsând lumea în armonia cântecelor şi a fotografiilor.
Traducere în limba română pr. Aetius Pop
Giuseppe Munarini

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.