Română | Italiano
AcasăŞtiri20168 Iunie: Românii de la Misiunea Românească "Sf. Cristofor" din Udine la ...
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11720.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11720.jpg

Ştiri

Românii de la Misiunea Românească "Sf. Cristofor" din Udine la Catedrala cu ocazia Jubileului migranţilor din cele patru dieceze din Friuli Venezia Giulia

Românii de la Misiunea Românească "Sf. Cristofor" din Udine la Catedrala cu ocazia Jubileului migranţilor din cele patru dieceze din Friuli Venezia Giulia

Duminică 5 Iunie 2016, la Udine “Emigranţi, exilaţi şi refugiaţi ne interpelează: răspunsul Bisericii în Anul Milostivirii”: evenimentul jubilar dedicat comunităţilor de emigranţi catolici din cele patru dieceze din regiunea Friuli Venezia Giulia.
La ora 10.00 credincioşii s-au adunat în faţa catedralei din Udine. La 10.30 am intrat în catedrală trecând prin Poarta Sfânta a Milostivirii, împreună cu Arhiepiscopului de Udine, Mons. Andrea Bruno Mazzocato, care a slujit Sf. Liturghie arhierească, însufleţită de însăşi membrii comunităţilor de emigranţi prezenţi în cele patru dieceze din regiune. Din partea Consulatului general al Româniel la Trieste a fost prezent domnul consul Călin Mihail Bichis cu familia, aducând salutul domnului Consul general.
«Apelul Sfântului Părinte Papa Francesco, urgent şi plind de durere, interpelează, la nivel individual şi comunitar, situaţia emigrării şi a exilării – explică directorul biroului Migrantes, domnul Claudio Malacarne,-. Biserica din Udine răspunde acelei încurajări, reluând ca temă pentru cea de a IV-a ediţie a Sărbătorii diecezane a Emigranţilor catolici - care anul acesta estela niverl interdiecezan - cu ocazia Jubileului extraordinar al Milostivirii, titlul ales de Sfântul Părinte pentru Mesajul celei de a CII-a (102) ediţii a Zilei Emigrantului şi Refugiatului».
Misiunea Română Unită din Friuli “San Cristoforo” la Udine, cu sediul la Biserica San Cristoforo din anul 2002, a fost prezentă la sfânta slujbă Euharistică, citind câteva rugăciuni în limba română şi intonând cântări alături de credincioşii altor comunităţi.
După Sfânta Liturghie arhierească am pornit în processiune, toţi credincioşii de diverse limbi, culturi şi provenienţe din toate continentele, de-a lungul străzilor oraşului de la Catedrală la “Fondazione Renati” (via Tomadini 16) unde ne-a fost oferit şi prânzul, după care la orele 15.00, în Aula Facultăţii de economie a Universităţii din Udine, a urmat partea a doua a sărbătorii cu momente muzicale de primire, mărturii ale emigranţior şi salutul directorilor Migrantes din cele patru dieceze.
Milostivirea lui Dumnezeu în sărbătoare pentru a însufleţi pe toţi cei prezenţi prin ritm, armonie, culori şi unitate în diversitate. Avem mare mare nevoie de bucuria sărbătorii, de bucuria vieţii spirituale, pentru a ne îndepărta de ispita întristării sufleteşti.
Acest eveniment diecezan anual este o sărbătoare care realizează astfel de obiective. Sperăm să putem continua cu bucurie reînnoită, în fiecare an la catedrală, mulţumind poporului friulan, arhiepiscopului, preoţilor şi credincioşilor primitori şi disponibili propovăduirii Sfintei Evanghelii popoarelor prezente la Udine, Trieste, Gorizia şi Pordenone.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.