Română | Italiano
AcasăŞtiri201613 Iunie: Procesiunea Sfântului Anton de Padova
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11612.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11612.jpg

Ştiri

Procesiunea Sfântului Anton de Padova

Procesiunea Sfântului Anton de Padova

Conform tradiţiei anuale, după slujba Sfintei Liturghii arhiereşti de la ora 17.00 s-a desfăşurat procesiunea Sf. Anton de-a lungul străzilor din centru. Este sărbătoarea Sfântului Anton! O zi specială pentru oraşul Padova şi pentru padovani. Chiar dacă participarea din anul acesta a fost impunătoare, a fost în acelaşi timp şi intensă. Credincioşii au venit din toate părţile Italiei, dar şi din străinătate.
Foarte numeroasă a fost participarea membrilor Comunităţilor catolice de alte naţionalităţi, îmbrăcaţi în costume populare naţionale sau regionale. Fiecare grup avea în faţă steagul naţional propriu.
În număr mare au venit şi românii, îmbrăcaţi în costumele lor populare, însoţişi de preoţii lor de rit roman, p. Marius Catrintasu, iar celălalt preot român greco-catolic, p. Aetius Pop alături de ceilalţi preoţi prezenţi la sfânta slujbă: p. Ihor Boyarskyy, preotul Comunităţii greco-catolice ucrainene şi ipodiaconul Marius Păcală, din Eparhia greco-catolică din Italia, la studii în oraşul nostru.
Printre altele, două au fost surprizele plăcute la această sărbătoare: prezenţa printre membrii clerului a părintelui Sincel pentru Italia de Nord, p. Vasile Alexandru Barbolovici şi cea a Episcopului de Padova, P.S. Sa mons. Claudio Cipolla. A fost de faţă şi Delegatul pentru Bazilica Papei de la Roma, P.S. Sa Arhiepiscopul Mons. Giovanni Tonucci.
Formaţiile muzicale care au însoţit procesiunea, cu rugăciuni, au fost deasemenea numeroase. Se putea auzi Imnul Sfântului Anton, care este tradus şi în limba română, alături de alte melodii precum “Noi vrem pe Dumnezeu”.
Fiecare grup catolic sau de voluntariat era prezent cu propria bandieră distinctivă. O frumoasă prezenţă a fost cea a grupului Scout d’Europa, în număr foarte mare.
Conform tradiţiei a venit rândul membrilor grupului de măcelari numit „Confraternita dei macellai”, care îmbrăcau elegantele lor cagule albastre, să poarte bărbia Sfântului Anton, urmaţi de Cavalerii de Malta şi de alte „Confraternita”, a fost purtată apoi Emblema oraşului numită „Gonfalone”, purtată de poliţiştii locali în uniformă de sărbătoare.
Împreună cu autorităţile instituţionale a fost prezent şi Primarul, domnia sa Massimo Bitonci, care printre altele a subliniat că doreşte să încredinţeze Sfântului Anton “miile de bărbaţi, femei şi copii, care sfidând violenza valurilor şi a oamenilor, înecându-se într-o mare a lipsei de interes, care devin victime ale solitarismului grăbit, ale bunelor, dar inutilelor intenţii…” Nu a uitat de creştinii ucişi pentru credinţa lor şi a citat proiectul Caritas Antoniana şi al Mesajerului Sf. Anton “Să-i ajutăm pe refugiaţii sirieni care se află în Libia”. Semnificative au fost şi cuvintele Ministrului Provincial, părintele Giovanni Voltan care s-a adresat Sf. Anton, ca şi cum i-ar scrie o scrisoare îndurerată. Dumnealui a amintit victimele acestei crize, fie străine fie italiene, victimele vilenţei asupritorilor.
A adresat cuvântul său credincioşilor şi părintele Enzo Poiana, Rectorul Bazilicii, care a încheiat cuvântarea sa cu “Viva Sant’Antonio”.
Episcopul de Padova care slujise o sfântă Liturghie arhierească la ora 11.00 în Bazilica Antoniană şi a lasat un mesaj nobil oraşului Padova, şi-a exprimat profunda sa bucurie de a fi alături de credincioşi, de a fi participat la o iniţiativă atât de îmbogăţită de simboluri şi de rugăciuni, într-un oraş care şi-a manifestat credinţa.
La sfârşit a fost dată binecuvântarea arhierească cu relicvele Sfântului Anton.
Ne-am întors acasă cu toţii un pic schimbaţi.
Traducere în limba română: p. Ioan Mărginean-Cociş
Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.