Română | Italiano
AcasăŞtiri201615 Iunie: Uniţi de sângele martirilor
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11718.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11718.jpg

Ştiri

Uniţi de sângele martirilor

Uniţi de sângele martirilor

Duminică 12 iunie 2016 parohiile din Emilia-Romagna în frunte cu păstorii lor au plecat în pelerinaj la Ferrara.
Conduşi de Diaconul Marcello Panzanini care ne-a relatat despre istoria oraşului şi a catedralei, am vizitat centrul istoric al oraşului.
Credincioşi români, ucrainieni şi italieni s-au adunat la Catedrala din Ferrara pentru a da lumii un exemplu de unitate. Uniţi de sângele martirilor am arătat că unitatea Bisericii este posibilă, că, indiferent de limbă şi de rit, unitatea în Cristos Isus e cu putinţă.
De la ora 15:00, în Catedrala din Ferrara, a avut loc “marele eveniment” aşa cum l-a numit Arhiepiscopul de Ferrara Mons. Luigi Negri: Liturghia lui Ioan Gură de Aur în limba italiană, prezidată de pr. Vicar Marinel Mureşan, la care au slujit împreună preoţi români şi protopopul ucrainian pr. Oleksandr Sapunko şi au răspuns alternativ corul ucrainian şi corul român format de către preotesele din Imola. “Unitatea credinţei constituie marea responsabilitate pe care noi o avem în faţa lui Dumnezeu, a istoriei, a oamenilor. Dorinţa cea mai mare e ”aprofundarea rădăcinii noastre unitare pentru a spune lumii întregi: Cristos e viu, prezent în Biserică!” a continuat Mons. Luigi Negri.
Episcopul ucrainian, Vizitatorul Apostolic, S.E. Mons. Dionisio Lachovicz, care a participat la Liturghie, a mărturisit: “Cerul coboară pe pământ şi noi ne înălţăm la cer. Toţi suntem uniţi. Unitatea este o cale dificilă, dar trebuie să fim perseverenţi, să căutăm unitatea în dragoste şi adevăr şi să fim perseverenţi în această căutare. Ne rugăm ca într-o zi toţi creştinii să fie uniţi în aceeaşi dragoste milostivă, într-o zi toţi uniţi cu fraţii ortodocşi. Să putem striga: Unitate! Unitate! Unitate!”
Diaconul Marcello Panzanini a concluzionat: “E un semn vizibil al Rusaliilor faptul că azi trei limbi s-au unit în Liturghie. Putem avea limbi diferite, Liturghii diferite, dar important e ca toţi să lucrăm pentru Domnul”.
După Liturghie comunităţile au participat la agapa creştină cu preparate tradiţionale româneşti pregătite de parohiile participante.
Mulţumim pr. Tiberiu şi ipodiaconului Marius Coman pentru organizarea Sfintei Liturghii, precum şi doamnelor preotese şi domnului Vasile Şimon pentru deosebita armonizare a corul român cu cel ucrainean.
În această Duminică a “Rugăciunii lui Isus pentru unitate şi a Sf. Părinţi de la Nicea” am cerut Tatălui Ceresc să ne sporească dorinţa de unitate precum a făcut-o Isus în rugăciunea Sa: “Părinte Sfinte, păzeşte-i în numele Tău pe cei pe care Mi i-ai dat, ca să fie una precum suntem şi Noi... pentru ca bucuria Mea s-o aibă deplin în ei”.
Aşa cum spunea protopresbiterul pr. Oleksandr Sapunko în omelia sa, martirii celor două Biserici sunt “seminţe ale Bisericii Înviate de azi”, iar noi suntem “mărturisitorii acestei Biserici”.
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.