Română | Italiano
AcasăŞtiri201625 Iulie: Pr. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen OSBM - Superior Provincial al Ordinului Sf. ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11615.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11615.jpg

Ştiri

Pr. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen OSBM - Superior Provincial al Ordinului Sf. Vasile cel Mare din România, oaspete la Parohia Greco-Catolică "Sfinţii Trei Ierarhi" din Roma Nord

Pr. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen OSBM - Superior Provincial al Ordinului Sf. Vasile cel Mare din România, oaspete la Parohia Greco-Catolică "Sfinţii Trei Ierarhi" din Roma Nord

Duminică, 24 iulie 2016, nu a fost o duminică oarecare, ci o adevărată zi de sărbătoare şi de bucurie spirituală pentru întreaga comunitate parohială "Sfinţii Trei Ierarhi" pastorită de părintele Serafim Iulian Vescan. Vizita Pr. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen al Ordinului Bazilian din România care a celebrat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie împreună cu Pr. Augustin Gavril Dunca şi cu Pr. Serafim Iulian Vescan, a adus lumină şi pace credincioşilor care s-au strâns în jurul Sfântului Altar. Oaspeţii noştri au fost însoţiţi de către Pr. Diacon Lucian Laurenţiu Silvesan.
Evanghelia duminicii ne pune dinainte vindecarea celor doi îndrăciţi din ţinutul Cadarenilor, iar Părintele Ioan Laurean a subliniat în cuvântul său de invăţătură că aceasta ar putea să poarte titlul următor: "Evanghelia alegerii". Precum comunitatea Cadarenilor şi noi suntem puşi în faţa minunii împlinite de Isus, care îi eliberează pe cei doi de sub puterea Satanei şi îi redă sănătoşi fraţilor care până atunci se fereau de cei doi izolându-i şi marginalizându-i din cauza fricii pe care ei o răspândeau în jurul lor. Până aici am putea spune că totul este bine şi că nu există nicio problemă. Însă pasajul continuă spunându-ne că Isus le răspunde pozitiv demonilor trimiţându-i în turma de porci care mai apoi s-a aruncat în mare. Însă răspunsul comunităţii nu este bucuria de a-i reavea pe cei doi demonizaţi sănătoşi ci o teamă lumească de a nu mai suferi alte eventuale pagube din partea Mântuitorului. Ne surprinde atitudinea lor faţă de Isus şi suntem tentaţi să-i judecăm întrebându-ne retoric: Isus le-a făcut un bine, iar ei, cum au putut să-i spună “Pleacă de la noi”? Oameni stăpâniţi de lăcomie, de grija zilei de mâine, oameni orbiţi de propriile interese care nu mai sunt în stare să guste bucuria întâlnirii cu Dumnezeu şi care îl roagă stăruitor: “Pleacă de la noi”. Porcii, consideraţi animale impure pentru evrei... sunt simbol grăitor al necurăţiei fiinţei umane şi al mizeriei produse în suflet şi în lume de păcatele pe care le săvârşim zi de zi.
Mântuitorul ne eliberează şi pe noi de sub stăpânirea celui rău, ne îmbracă în haina harului, ne eliberează de frică şi teroare, de lăcomie şi necurăţie, face în fiecare clipă minuni nevăzute în sufletele noastre. Iar pentru ca El să reuşească trebuie doar să ne recunoaştem cu sinceritate propriile păcate în Taina Sfintei Spovedanii şi să-i cerem iertare promiţându-i că vom încerca cu ajutorul harului Său să nu mai păcătuim şi să ocolim orice prilej de păcat. Părintele Laurian a încheiat astfel predica: "Să-i cerem Domnului să ne ajute pentru a nu-i spune niciodată ”Pleacă de la noi”. Credincioşii au răspuns cântând cu toţi: "Vino Isus în inima mea, vino iubirea mea sfântă, Adu cu Tine şi dragostea ta iar pe Satana-l alungă".
După Sfânta Liturghie, preacucernicii preoţi au celebrat Taina Sfântului Maslu, iar la final s-au unit în rugăciune pentru odihna sufletului Preot Gheorghe Cristescu care a fost de nenumărate ori în parohie şi care s-a cheltuit pentru a aduce ajutor şi alinare credincioşilor care se află în drum spre mântuirea veşnică. Totul s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au participat toţi cei prezenţi.
Mulţumiri oaspeţilor care ne-au onorat cu prezenţa lor, mulţumiri Pr. Serafim pentru neobosita lucrare pe care se străduieşte să o realizeze pentru credincioşi, mulţumiri şi sufletelor generoase care s-au cheltuit spiritual dar şi material pentru agapa frăţească spre pomenirea Pr. Gheorghe Cristescu.
Zamfir Ioan Rusu

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.