Română | Italiano
AcasăŞtiri201616 Septembrie: Sfânta Liturghie la 30 de zile de la naşterea la cer al pr. Enzo Paolo ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11639.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11639.jpg

Ştiri

Sfânta Liturghie la 30 de zile de la naşterea la cer al pr. Enzo Paolo Poiana, rectorul Basilicii Sf. Anton

Sfânta Liturghie la 30 de zile de la naşterea la cer al pr. Enzo Paolo Poiana, rectorul Basilicii Sf. Anton

Călugării conventuali de la Bazilica sfântului Anton şi-au dorit să facă un alt cadou oraşului Padova, ieri 16 Septembrie, la o lună după trecerea la cele veşnice a părintelui Enzo Poiana, s-a celebrat o Sfântă Liturghie arhierească, celebrată de Preasfinţitul OFMConv Gianfanco Girotti, deja Regent al Penitenţeriei Apostolice.
Acest moment de rugăciune a dat multor persoane posibilitatea de a se aduna împrejurul Altarului lui Hristos, nu departe de mormântul de la Altarul Sfântului Anton, pentru care părintele Enzo rostise, fără să fi ştiut că ar fi fost ultima proclamare, pe 13 Iunie a acestui an, cu spontaneitate strigătul „Viva Sant’Antonio”, în timpul binecuvântării care încheia lunga procesiune.
Au fost de faţă, printre alţii, p. Marco Tasca, Ministru general al Fraţilor Minori Conventuali, Ministrul Provincial al aceluiaşi ordin p. Giovanni Voltan, p. Giorgio Laggioni, Vicedirectorul Bazilicii şi mulţi alţi fraţi conventuali, la care s-au alăturat mulţi preoţi din cadrul diecezei de Padova.
Biserica noastră Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pe care părintele Rector Enzo a îndrăgit-o atât de mult şi de care s-a îngrijit cu bucurie, fapte care au fost recunoscute în anul 2013 prin numirea ca Arhimandrit de către Arhiepiscopului Major, Eminenţa Sa Cardinal Lucian Mureşan, prin intermediul Preasfinţitului Episcop Virgil Bercea, responsabil cu Diaspora, reprezentat azi de către p. Vasile Alexandru Barbolovici, Sincel, p. Aetius Pop, paroh de Padova şi p. Vasile Nistor, paroh al parohiei nou înfiinţate în dieceza de Pordenone la Spilimbergo.
A fost de faţă rudele răposatului, Primarul oraşului Padova, domnul Massimo Bitonci, cu faşa tricoloră împreună cu alte autorităţi, un număr mare de credincioşi şi numeroşi membri ai asociaţiilor catolice în strânsă legătură cu Bazilica, veniţi din Padova şi din alte centre.
Cu puţin înainte clopotele anunţaseră pregătirea pentru slujba arhierească, timp în care credincioşii se adunau în Biserică. Momentul în care a ieşit imponentul cortegiu al celebranţilor, aproape instinctiv, mă uitam după părintele Rector, ca şi până acum, în zile de sărbătoare, dar părea straniu că fizic nu mai putea să fie prezent şi că de fapt sf. Liturghie era în memoria sa.
Vom fi nevoiţi să ni-l amintim nemaivăzându-l în persoană.
Cântările au fost intonate în mod impecabil şi Sfânta Liturghie s-a desfăşurat cu aleasă credinţă, evlavie şi cu multă sobrietate, aşa cum se celebrează mereu în Bazilica Sfântului Anton.
Ministrul General, Ministrul Provicnial şi părintele Giorgio au pomenir pe părintele Enzo reamintind de zâmbetul său spontan, dar şi de bunătatea sa care-l făcea să fie îndrăgit de toţi credincioşii din orice pătură socială ar fi făcut parte.
Emblematică expresia pronunţată „Laudato si’ mi’ Signore, per fra’ Enzo” ... care le-a fost aproape multora, nu numai în momentele de bucurie, ci şi în cele de necaz.
Ştim că el o să ne fie aproape, în timp ce acum îi ducem dorul, doar numai ce a plecat dintre noi.
La Sfânta Liturghie numeroşi credincioşi au venit la Sfânta Împărtăşanie. La urma urmei acesta a fost darul cel mai de preţ pe care Hristos l-a făcut nu numai discipolilor şi credincioşilor din vremea sa, ci şi celor care, ca şi noi, am venit pe lume după mulţi, mulţi ani.
La ieşirea din Bazilică s-a distribuit o imagine cu cel ce a fost părintele Rector, nascut în anul anul 1959 la Corona di Marano del Friuli şi decedat la Bibione pe 16 August 2016.
Traducere în limba română: p. Ioan Mărginean-Cociş
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.