Română | Italiano
AcasăŞtiri201622 Septembrie: Pelerinaj şi moment de spiritualitate pentru preoţii responsabili de ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11598.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11598.jpg

Ştiri

Pelerinaj şi moment de spiritualitate pentru preoţii responsabili de imigranţi

Pelerinaj şi moment de spiritualitate pentru preoţii responsabili de imigranţi

În acest an special, "Jubileul Milostivirii", Biserica îşi arată grija ei maternă faţă de toţi. Printre aceste categorii imigranţii au o atenţie specială; nu doar emigranţii care încerca cu orice preţ să fugă din faţa războiului, ci în special cei care trăiesc pe teritoriul Italiei. Comisia "Migrantes" din cadrul Conferinţei Episcopilor din Triveneto (partea de nord-est a Italiei) a organizat la Padova în ziua de 21 septembrie 2016 "pelerinajul preoţilor imigranţi", adică acei preoţi care asistă spiritual comunităţi de diferite etnii prezente pe teritoriul Italiei. Printre aceste naţiuni, emigranţii romani reprezintă comunitatea cea mai numeroasă din Italia. Preoţii catolici români prezenţi la această întâlnire au fost 13 (opt de ritul grec, iar cinci de ritul roman: pr. Valentin Aenoaei, pr. Marius Catrinţaşu, pr. Emanuel Imbrea, pr. Laurenţiu Ignat, pr. Petru Mogda).
Acesta întâlnire are o însemnătate particulară atât pentru Biserica locală, cât şi pentru cei veniţi în Italia. După cuvântul de deschidere din parte episcopului responsabil cu pastoraţia migranţilor, Excelenţa sa Luigi Bressan, episcop emerit de Trento, păstorii spirituali au fost invitaţi să reflecteze la figura marelui sfânt, Anton de Padova, mărturisitor itinerant al milostivirii, venerat în toată lumea, chiar şi de necreştini. Fratele Alessandro Ratti, mare teolog şi cunoscător al scrierilor sfântului Anton a oferit preoţilor prezenţi bogăţia spirituală a acestui sfânt. "Sfântul Anton - sublinia fratele franciscan - mereu era însoţit de un confrate". E important atât pentru comunitate de a nu se simţi singură, dar şi pentru preotul, păstor al acestor migranţi, să nu fie singur.
Această zi s-a încheiat cu sfânta Liturghie, prezidată de episcopul Luigi Bressan şi concelebrată de peste 70 de preoţi prezenţi din diferite părţi ale lumii, după ce s-a parcurs itinerarul trecerii porţii sfinte, pe care cu siguranţă mulţi dintre conaţionalii noştri au reuşit să îl facă cu deosebită pietate şi credinţa în bazilica "Sfântul Anton" din Padova.
"Cu siguranţă acesta zi ne-a îmbogăţit spiritual", adăugă unul din preoţii participanţi, dar ne-a oferit şi nouă, preoţilor români, de a ne "actualiza" contactele cu noii preoţi români care asistă conaţionalii noştri în regiune. Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică are şi un site, care poate fi accesat la adresa http://www.bru-italia.eu/index_it.php, care poate oferi indicaţii mult mai precise pentru credincioşii de rit grec, iar pentru credincioşii de rit roman, care sunt interesaţi sau care caută un preot catolic român în aceste părţi unde se şi celebrează sfânta Liturghie în limba maternă, oferim aceste informaţii orientative: Padova, pr. Marius Catrinţaşu şi pr. Emanuel Imbrea; Vicenza - pr. Petru Mogda; Verona - pr. Laurenţiu Ignat; Pordenone-Cordenons - pr. Ciprian Sava; Udine-Gorizia-Trieste (Monfalcone) - pr. Valentin Aenoaei.
Pentru restul detaliilor şi alte locuri unde puteţi găsi un preot roman consultaţi următorul link: http://www.ercis.ro/liturgie/liturghiidiaspora.asp.
          
P. Valentin Aenoaei

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.