Română | Italiano
AcasăŞtiri201626 Septembrie: Conferinţa internaţională cu tema ,,Diaspora românească - între ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11693.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11693.jpg

Ştiri

Conferinţa internaţională cu tema ,,Diaspora românească - între identitate şi integrare’’

Conferinţa internaţională cu tema ,,Diaspora românească - între identitate şi integrare’’

Micul Dejun cu Rugăciune şi Conferinţa internaţională cu tema ,,Diaspora românească – între identitate şi integrare’’.
Din data de 21 - 23 septembrie 2016, a avut loc în Parlamentul Romaniei, Conferinţa internaţională cu tema ,,Diaspora românească - între identitate şi integrare. La acest eveniment au participat un număr de 163 de personalităţi, printre care ex miniştrii români, ex miniştrii din Corea, Secretarul general al Parlamentului din Grecia, ambasadori, senatori, deputaţi, directorul afacerilor europene şi consiliere politică din Olanda, avocaţi, profesori universitari, şi reprezentanţi ai diferitelor confesiuni religioase. Din partea diasporei româneşti a Bisericii Greco–Catolice, a participat părintele dr. Vasile Orghici din Livorno, Italia, invitat de domnul deputat de diaspora Aurelian Mihai, la iniţiativa domnului deputat Petru Andea, Presedintele executiv al acestui grup ecumenic din Parlamentul Romaniei. Evenimentul s-a deschis prin rugăciune şi s-a încheiat prin rugăciune. Postul de Televiziune Realitatea TV şi Alfa Omega au intervievat pe părintele Vasile Orghici atât despre conţinutul evenimentului, şi despre cum se împacă Biserica cu politica cât şi despre problematicile diasporei româneşti.
Printre cei 20 de vorbitori care s-au înscris la cuvânt şi au prezentat diferite teme la această conferinţa, s-a numărat şi părintele Vasile Orghici.
Vă redăm mai jos, conţinutul pe care, parintele Orghici l-a prezentat în faţa iluştrilor participanţi.
Buna ziua!
Distinşi participanţi,
Dragi prieteni,
Cu profundă emoţie aş vrea să vă salut cordial şi în acelaş timp să-i mulţumesc pentru Invitaţie Domnului Preşedinte executiv deputat Petru Andea şi domnului deputat Aurelian Mihai.
De asemenea, adresez o mulţumire întreg personalului implicat în organizarea acestui eveniment minunat.
Aş putea spune asemenea Sfantului Petru ,,ce frumos este aici sau ce frumos este când fratii sunt împreună’’. La acest eveniment sunt de faţă invitaţi din toate categoriile profesionale şi aparţinători ai diverselor confesiuni. Este un lucru mareţ. Tocmai acest pluralism confesional trebuie să ne determine pe toţi, să fim purtători de toleranţă şi de pace. Este de asemenea, o bucurie să fim împreună cu reprezentanţii comunităţii evreieşti, fraţii noştrii mai mari. Este un mare adevar, dacă ei nu erau, nu l-am avea pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos.
Argumentul pe care vreau sa-l prezint în faţa Dumneavoastră are ca titlu: Obiective şi interese comune ale României în procesul reconstruirii integrale. Ce vor românii din diasporă pentru România?
Distinşi participanţi,
Sunt preotul Vasile Orghici, parohul Parohiei Române Unite, Greco-Catolice din Livorno.
În calitate de preot misionar, îmi place să analizez cu interes opiniile românilor emigranţi şi în mod special ale românilor din Livorno.
Românii în general, vor o Românie liberă şi democratică, vor o Românie care să ofere şanse egale pentru toţi. Vor o Românie care să permită generaţiilor prezente şi viitoare să se integreze şi să nu mai fie obligate să emigreze.
Mulţi români vor să se reîntoarcă acasă, însă, situaţia economică actuală nu oferă această şansă... această oportunitate a reintegrării. Din acest punct de vedere este nevoie de o Românie reconstruită pe principii de constituţionalitate, de legalitate, de responsabilitate instituţională etică. Progresul unei naţiuni constă tocmai în funcţionarea acestei paradigme valoriale de ansamblu.
România este încă o societate închisă, datorită ideologiei comuniste, care a dominat-o pentru mai bine de o jumătate de secol şi, din acest motiv, este urgentă construirea unei societăţi umane deschise fără prejudecăţi, rasisme şi marginalizări. Este nevoie de construirea un nou umanism românesc şi, în acest sens, eu în calitate de preot, consider în mod impertiv, nevoia de o mai mare implicare a Bisericii şi a Statului în dimensiunea socială, adică, să fie mai aproape de oameni.
Este nevoie de o puternică prezenţă a Bisericii în societate, de o bună colaborare între Biserică şi Stat, însă, în acelaş timp trebuie să existe între Stat şi Biserică un raport de totală independenţă.
Trebuie construit un Stat de drept puternic, o Biserică liberă şi autentică. Biserica are responsabilitatea pentru grija sufletelor, iar Statul trebuie să garanteze funcţionarea Statului de drept, în paradigma unei democraţii consolidate, garantând securitatea, protecţia şi promovarea demnităţii fiecarui cetăţean.
Un Stat democratic se verifică în măsura în care protejează şi promovează drepturile esenţiale ale cetăţeanului. Este foarte important a aminiti: obligativitatea etică a persoanelor publice şi, în special a politicienilor, care, prin elaborarea şi votarea actelor, iniţiativelor legizlative şi a politicilor publice să aibă aplicabilitate coerentă, predictibilitate eficientă, pentru un lung parcurs şi o continuitate funcţionabilă, şi după plecarea lor din viaţa politică.
Întrucât aceste acte legislative vor fonda în continuare conştiinţa poporului, vor forma cultura unei naţiuni întregi.
România se poate restructura la un alt nivel de civilizaţie, însă, fără doar şi poate, are nevoie de o viziune etică creştină fundamentată pe realizarea binelui comun... pe implementarea culturii creativităţii, competitivităţii, solidarităţii, subsidiarităţii, toleranţei şi transparenţei [...], sunt valori substanţiale pentru realizarea unui progres integral. Dacă nu se va creea această cultură a interdependenţei solidare a întreg ansamblului social, întregul mecanism instituţional nu va avea creativitatea vitală de a atinge obiectivele capitale. Nu se poate construi o civilizaţie concretă prin diviziuni şi poelmici. România trebuie reconstruită prin consensul tuturor elementelor componente existente. Azi este nevoie în mod indispesabil de a construi o cultură a întâlnirii şi a dialogului dintre Biserică, Stat, societatea civilă şi toate instituţiile româneşti.
România a intrat în acest proces migrator într-o formă explozivă, lăsând satele şi oraşele depopulate. Motivul se datorează unei profunde crize politice generate după 1989 până în prezent, transformând România într-o realitate dezarticulată, cu o profundă criză etică interinstituţională.
De fapt, aici consistă identitatea şi reintegrarea românilor... dacă România va şti şi va vrea să schimbe pagina şi strategia?
Cei care ajung în funcţiile publice pe langă competenţă şi notorietate trebuie să-şi asume din punct de vedere etic responsabilitatea funcţei atribuite. România s-ar putea lansa în mod eficace având ca idee: NIHIL SINE DEO sau reformulând ideea, “cu Dumnezeu înainte”.
Papa Ioan Paul al II-lea spunea: ,,Revoluţia culturală a unei naţiuni se poate realiza numai încredinţând totul lui Dumnezeu, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria: Naţiunea, Statul, Şcoala, Familia şi toată pardigma socială a acelei naţiuni.
Vă mulţumesc frumos de invitaţie, şi de faptul, că m-aţi ascultat.
Dumnezeu să binecuvânteze România şi pe noi toţi.
Pr. dr. Vasile Orghici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.