Română | Italiano
AcasăŞtiri201626 Septembrie: Sărbătoarea cu emigranţii de ieri şi de azi la Galleriano-Udine 2016
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11687.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11687.jpg

Ştiri

Sărbătoarea cu emigranţii de ieri şi de azi la Galleriano-Udine 2016

Sărbătoarea cu emigranţii de ieri şi de azi la Galleriano-Udine 2016

Ultima Duminică a lunii septembrie la Galleriano, Comuna Lestizza, a avut loc Sărbătoarea anuală a localităţii cu emigranţii de ieri şi de azi. O întâlnire care de câţiva ani este organizată de către o Comunitate primitoare şi bucuroasă să sărbătorească cu emigranţii veniţi în Friuli din toată lumea, bine integraţi şi ajunşi deja la prezenţa generaţieia doua din care fac parte copiii născuţi aici. Pe lângă locuitorii din Galleriano, erau de faţă emigranţi din Gana, Togo, Nigeria însoţiţi de don Charles, parohul Comunităţii din Gana şi credincioşi din România, însoţiţi de mine, p. Ioan, rectorul Misiunii Române Unite cu Roma „San Cristoforo” în Friuli la Udine în Biserica San Cristoforo.
Momentul central al sărbătorii a fost celebrarea Sfintei Liturghii în italiană, de către don Charles împreună cu mine, care am ţinut predica, pornind de la sfânta Evanhghelie duminicală după Luca, pericopa cu parabola despre bogatul nesimţit şi săracul Lazăr.
Apoi, cu aportul generos al membrilor Pro Loco, al voluntarilor şi excepţionala organizare, am avut parte de un prânz comunitar, momentul tombolei şi cântărirea porcului, moment nelispit al fiecărei ediţii a acestei sărbători. S-a creat o atmosferă de prietenie, de cunoaştere reciprocă, ajungându-se şi la glume de o fină ironie, cum ar fi faptul că azi am avut Sf. Liturghie în alb şi negru, prin prezenţa la altar a unui preot african negru şi a unui preot european alb, făcându-se trimitere al steagul din Friuli alb şi negru şi la culorile binecunoscutei echipe de fotbal "Udinese", care începea jocul tocmai în acea după-amiază.
A fost un moment de sărbătoare şi de împărtăşire prin recunoaşterea propriei identităţi, a culturii propri şi a tradiţiilor. Prezenţa preoţilor catolici de rit roman şi de rit bizantin, cântările celor două coruri, cel friulan şi cel african, asemblea formată din tineri animatori, din bătrâni foşti emigranţi friulani care au plecat în diverse părţi ale lumii, în special în Elveţia. Erau de faţă şi noile generaţii care nu cunosc nici emigraţia, nici imigraţia, ci bunăstarea din Friuli, care a atins un nivel bun de trai, modernizare, industrializare, în măsură să dea lumii o frumoasă mărturie despre propria identitate, limbă, cultură, artizanat, enologie, gastronomie, arhitectură ş.a.m.d.
Noi românii, la prima vedere, suntem atât de bine integraţi în această zonă că de multe ori este dificilă diferenţierea între noi şi autohtoni, pe când africanii sunt vizibili oricum, deoarece diversitatea este evidentă pornind de la culoarea pielii, de aceea cunoaşterea reciprocă şi acceptarea reciprocă sunt aspecte ale unui drum pe care trebuie păşit împreună. Bucuria pe care africanii au adus-o la această sărbătoare, am simţit-o cu toţii şi capacitatea de a şti sărbătorii chiar şi în vremuri de criză nu este de neglijat. Trebuie să ştim cum să nu dramatizăm, învăţând să mergem înainte.
Aducem mulţumiri tuturor participanţilor, familiei Vlad şi tuturor celor care s-au unit sufleteşte cu noi de la muncă sau din locurile în care se aflau, în funcţie de programele stabilite înainte. Bucuria de a fi împreună la Galleriano, odată pe an, este mare.
Încă de pe acum ne dăm întâlnire la Galleriano, la Bisrica Emigrantilor din Parcul San Giovanni, ultima Duminică a lunii septembrie a anului viitor 2017.
p. Ioan Marginean-Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.